Statisticile dezastruoase din România arată importanța acțiunilor de tip grassroot și a grupurilor de inițiativă civică, a ONG-urilor și asociațiilor care să apere drepturile comunității LGBTQIA+, ale femeilor, lucrătorilor sexuli și persoanelor transgender. Din păcate, România încă este o țară în care viața comunităților menționate, dar și a altor minorități și grupuri vulnerabile, este îngreunată de birocrație, stigmă, ură, lipsa protecției și discriminare chiar din partea autorităților care ar trebui să le apere. Precaritatea cadrului legal și natura discriminatorie a acestuia reprezintă o mare problemă, având ca exemplu imposibilitatea persoanelor de același sex de a avea parteneriate civile recunoscute prin lege. Aderarea României la Uniunea Europeană, dar și procesele pierdute de Statul Român la CEDO, întăresc credința că România trebuie să se alinieze cât mai repede la normele europene și să ofere drepturi egale tuturor cetățenilor săi, trecând peste stigma foarte adânc înrădăcinată în educația românească.

În ultima vreme, însă, din ce în ce mai multe grupuri locale sau ONG-uri care au ca scop apărarea drepturilor comunității au început să își facă vocea auzită. De obicei, orașele mici și uneori chiar și cele mai mari, sunt cuprinse de conservatorism și stigmă față de comunitate, iar asta poate afecta sănătatea mentală a persoanelor care sunt ținta urii și a discriminării. Cred că este foarte importantă existența acestor organizații sau grupuri în orașele mai mici ale României, pentru că ele pot schimba semnificativ viața persoanelor LGBTQ+ din comunitatea locală, prin întâlniri, evenimente sociale și prin oferirea sentimentului de apartenență și poate chiar creearea unui grup de suport.

Chiar dacă situația este departe de a fi una îmbucurătoare, lupta activiștilor pentru drepturile LGBTQIA+ semnifică, din punctul meu de vedere, doar începutul creșterii vizibilității comunității LGBTQIA+ din România. Însă avem multe probleme de rezolvat, mult mai adânci și diverse decât am crede – de la lipsa terapiei hormonale și discriminarea persoanelor trans, la lipsa unei strategii bine puse la punct pentru diminuarea numărului de infecții noi cu HIV, diminuarea stigmei față de persoanele care trăiesc cu HIV, atitudinea autorităților față de agresiunea verbală și fizică asupra persoanelor LGBTQIA+, dar mai ales asupra persoanelor trans, care sunt puternic discriminate și desconsiderate. Din păcate, persoanele din comunitate sunt discriminate și în sistemul medical, lucru care le periclitează starea de sănătate.

 

Orașul Iași avea nevoie și el de un astfel de grup, iar în 2016, în urma unui eveniment organizat de MozaiQ, câțiva oameni cu inițiativă, printre care și Cosmin Grădinariu care este și în prezent președinte al Rise Out, au pus bazele unui grup informal LGBTQIA+, care a devenit astăzi ONG-ul ce poartă numele de Rise Out, prima organizație LBTQIA+ din Iași.

Misiunea Rise Out este informarea, educarea și susținerea persoanelor LGBTQIA+ din Iași și de a forma împreună o comunitate mai puternică. Dintre fondatorii Rise Out, doar Cosmin mai este membru în prezent, dar pe parcurs i s-au alăturat alți oameni, atât membrii ai comunității cât și aliați.

În Ianuarie 2020, Rise Out a devenit ONG din punct de vedere legal. De-a lungul anilor de activitate, Rise Out a organizat peste 20 de evenimente cultural-sociale și de community-building, evenimente educaționale, precum workshopuri legate de educație sexuală incluzivă, întâlniri și colaborări cu alte organizații și asociații atât locale cât și naționale. Organizația a făcut și campanii în mediul online, dar și offline, precum “Iubirea mea este necondiționată”, de 8 Martie și “Ce-i spun copilului meu”, organizată în 2018, când a avut loc referendumul prin care s-ar fi schimbat definiția soților din Constituția României. De asemenea, din Martie 2018 cu continuitate în prezent, grupul de suport pentru persoane LGBTQIA+ își desfășoară activitatea prin implicarea voluntară a doi psihoterapeuți cu rol de coordonatori. 

Eu am intrat in Rise Out, ca membru, în 2020, după ce am participat la mai multe activități. Pot spune că avem mare nevoie de voluntari și de o implicare cât mai activă a tinerilor Ieșeni cu spirit civic, pentru că doar prin implicare directă putem să trecem peste barierele pe care societatea le impune forțat asupra noastră. Cred în clișeul “fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, dar îmi place să spun “luptă pentru schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” pentru că majoritatea schimbărilor semnificative din istoria omenirii au fost obținute în urma protestelor, a reformelor, a revoltelor și a luptelor pentru drepturi egale. Pasivitatea de care, din păcate, o mare parte a societății românești dă dovadă este elementul care ne-a făcut să stagnăm în ceea ce privește egalitatea de drepturi privind comunitatea LGBTQIA+ și nu numai.

Din păcate, este dificil să ajungem la unele persoane din comunitate, care ar avea nevoie de ajutor, dar care ezită să contacteze organizații precum Rise Out, fie din reticența cauzată de frică, fie din lipsă de informare. Din această cauză cred că este important să avem activități de empowerment pentru persoanele din comunitate.

În ciuda obstacolelor, încercăm să găsim soluții cât mai repede, pentru a putea ajuta personele vulnerabile din comunitate. La începutul pandemiei, pe timpul stării de urgență, Rise Out a avut o inițiativă prin care a ajutat câțiva oameni aflați în situații de risc din comunitatea LGBTQIA+ din Iași, prin donarea de alimente și produse de esențiale.

Cred că, în ciuda faptului că întâmpinăm multe obstacole, atât de ntură socială, cât și de natură legală, este de datoria noastră, a activiștilor pentru drepturile LGBTQIA+, să educăm generația tânără în spiritul implicării civice și să le dăm încredere că au puterea să schimbe cu adevărat ceva. Pe lăngă asta, nu trebuie să ne lăsăm descurajați de progresul foarte lent al luptei pentru egalitate în România și trebuie să ne aducem aminte de toate persoanele care ne-au adus vizibilitate și care au luptat pentru comunitatea LGBTQIA+ de-a lungul anilor, în ciuda stigmei.

 

Mai multe detalii pe facebook și instagram.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.