Asociația MozaiQ anunța lansarea primului turneu de fotbal amator din România adresat sportivilor aparținând comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans) și aliaților, prin grupul Q Sports România. Prin sport luptăm împotriva discriminării, căci fiecare pornește cu șanse egale, indiferent de rasă, etnie, orientare sexuală sau identitate de gen, vârstă sau statut socio-economic. Sportul înseamnă diversitate, lucru demonstrat de-a lungul anilor prin numeroasele competiții sportive care au adus laolaltă oameni din toate zonele, care au transmis mesaje puternice. Prin fotbal transmitem un semnal hotărât că homofobia și transfobia nu-și au locul pe niciun teren.

Fotbalul, instrument pentru combaterea discriminării și promovarea diversității umane

La turneul “Fotbal pentru Diversitate”, în perioada 23-25 februarie, vor participa șase echipe de amatori, care vor lupta pentru marele trofeu la Daimon Wellness, pe str. Piscului nr. 10. Două dintre aceste echipe sunt originare din Cluj, restul fiind din București. În total 42 de sportivi vor lupta pentru medalii. Conferința de deschidere a turneului va avea loc vineri, 23 februarie, de la ora 19, pe str. Smârdan nr. 15, unde vor participa Tamara Tien, membru consiliul director FARE network, Gabriela Alina Andrei, director adjunct al Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Vlad Viski, președinte MozaiQ și Andrei Ion, sportiv participant la Gay Games Paris 2018 și coordonator Q Sports România.

Organizarea acestui turneu în România este um prim pas extrem de important în lupta împotriva homofobiei în sportul românesc și sperăm ca pe viitor si Federația Română de Fotbal să se alăture demersului nostru” a declarat Vlad Viski, președinte MozaiQ.

Din ce în ce mai mulți sportivi, inclusiv fotbaliști, își recunosc public orientarea sexuală

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți sportivi ies public și își recunosc cu mândrie orientarea sexuală sau identitatea de gen, în numele cauzei mai largi a egalității tuturor. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud de anul acesta participă 15 sportivi care recunosc public că aparțin comunității LGBT, iar la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016 s-a ajuns la un număr record de 53 de sportivi. Patinatorul artistic Eric Radford a devenit anul acesta primul sportiv gay care a câștigat medalia de aur la olimpiada de iarnă, alături de echipa Canadei. Justin Fashanu, fost jucător la cluburi ca Manchester City sau Newcastle, a fost în 1990 primul jucător de fotbal din lume care a recunoscut că este gay. Sportivii LGBT practică sporturi diverse, de la snowboard la box, înot, baschet sau tenis, câștigând numeroase medalii și turnee. Multipla campioană de tenis Billie Jean King a fost prima sportivă din lume care și-a făcut coming out-ul ca lesbiană în 1981.

În România sportivii LGBT încă se ascund

În România, din păcate, încă nu există sportivi în activitate care să fi recunoscut public că au o altă orientare sexuală sau identitate de gen, însă ar fi de amintit cazul Marianei Cetiner, handbalistă arestată și condamnată la închisoare pentru trei ani în 1996 pentru lesbianism, conform articolului 200 din Codul Penal, și cazul Alinei Dobrin, care în 2013 a fost victima unui scandal mediatic generat de divorțul său și recunoașterea că este lesbiană. De asemenea, ar fi de subliniat și faptul că în 2010 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu avertisment pe patronul de fotbal Gigi Becali pentru o declarație privind interzicerea transferului la clubul Steaua a unui fotbalist bănuit a fi homosexual, transmițându-se astfel un semnal că homofobia nu-și are locul în fotbal.

FIFA interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen

De altfel FIFA, principala federație de fotbal din lume, interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen, în ultimii ani aplicând numeroase sancțiuni federațiilor de fotbal din țări ca Mexic, Uruguay, Chile sau Grecia pentru sloganuri homofobe strigate de fani. În august 2017 un purtător de cuvânt al FIFA a declarat că „FIFA este dedicată în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare în fotbal, inclusiv împotriva homofobiei”.

Evenimentul “Fotbal pentru Diversitate”, este realizat cu sprijinul FARE Network, o organizație pan-europeană care luptă împotriva inegalităților sociale prin fotbal și face parte din Luna Football vs Homophobia, un proiect sprijinit de UEFA, care include evenimente în peste 21 de țări europene menite a combate discriminarea în fotbal. Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/QSportsRo/ si pe https://www.facebook.com/events/163110577646711/