Echipa noastră

Alex Palas

Președinte

Sunt implicat în comunitate de peste 10 ani, însă prima experiență de activism formal a reprezentat-o MozaiQ. Am participat la fondarea organizației și am contribuit la dezvoltarea ei din diferite roluri. Am organizat ateliere și traininguri cu activiști din București și din țară, am organizat evenimente de socializare sau de dezbatere, iar în ultimul an petrecut în cadrul organizației, am contribuit la elaborarea de proceduri și sisteme de gestiune administrativ-financiare.

În 2019, la finalul a două mandate consecutive în Consiliul Director și după un an extenuant de campanie împotriva referendumului, am simțit nevoia de o pauză în care să mă ocup și de alte subiecte. Astfel, am ajuns să lucrez la CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, unde mă ocup de administrarea unor programe de schimb de experiență pentru activiști ce lucrează cu diferite comunități marginalizate. Mai nou, mă bucur să am ocazia de a-mi extinde experiența de organizator comunitar, lucrând cu persoane fără adăpost din București, în colaborare cu Asociația Carusel. Din poziția ocupată la CeRe am continuat să susțin MozaiQ implicând activiști LGBT în programele noastre și menținând legătura MozaiQ cu coaliția „TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru Cetăţean”, din care facem parte.

Anul trecut am simțit că nu mai pot să stau departe de comunitatea din care fac parte, așa că m-am alăturat unui proiect MozaiQ prin care am oferit asistență grupurilor și asociațiilor LGBT din țară în eforturile lor de a se reactiva în contextual pandemiei. A fost o reală plăcere să mă reconectez cu activiști implicați de ani de zile în viața comunității locale cât și să cunosc noi oameni dedicați îmbunătățirii vieții persoanelor LGBT.

Ioana Dumitrescu / Jerzy

Vicepreședintă

După absolvirea Facultății de Jurnalism și numeroase reconversii profesionale (redactor, bucătar, cofetar, patiser, terapeut ABA), mi-am găsit adevărata chemare în activismul LGBTQ+ în 2019, la MozaiQ, în cadrul programului ‘Activists în training – Next Gen’. Șase luni mai târziu am absolvit programul intensiv de voluntariat în cadrul departamentului de Organizare Evenimente – unde pe lângă implementarea unui calendar de evenimente comunitare, m-am implicat activ și constant în fiecare detaliu al proiectului de anvergură ‘Luna Pride’. Acest succes personal a fost urmat de prima înscriere într-o școală oficială de activiști ‘IGLYO Activist Academy’, apoi de multiple colaborări în diverse proiecte: Luna Istoriei LGBT 2019 (Coordonator proiect), Școala de iarnă (Coordonator participanți), TRANScendent (Specialist comunicare și redactor portrete narative), #Împreună – Black Sea Trust (Coordonator evenimente), Luna Istoriei LGBT 2020 (Coordonator proiect și facilitator integral), Două Pupeze Negre (Producător, regizor, scenarist, scenograf, editor video). La această listă aș mai putea adauga participarea extinsă la traininguri pe diversitate și istoria romilor (Intersect), realizarea primei cărți scrise de o persoană transgen în România (Sex work is work – o poveste transgen) și acceptarea în Professional Fellows Program (Schimb global de experiență în SUA).

Îmi place să muncesc cu jovialitate și vervă. Iubesc tatuajele, câinii și burgerii vegani.

Carmen Gheorghe

Membră

Sunt feministă romă și activistă de peste 16 ani. În ultimii 13 ani am dezvoltat proiecte pentru femei rome în comunități locale și îmi doresc să vizibilizez cât mai mult experiențele noastre intersecționale. Sunt co-fondatore și președintă a Asociației E-Romnja (un ONG feminist rom), cercetătoare independentă și din când în când predau un curs de feminism rom și intersecționalitate la masterul de studii rome de la SNSPA sau masterul de inechități sociale de la Universitatea București. Cred că mă recomandă mai mult munca mea și deseori îmi displace să vorbesc despre mine întrucât vreau să mă distanțez de ideea de a ocupa prea mult spațiu care reduce posibilitatea de vizibilitate a altor voci și experiențe. marginalizate

Cezara David

Membră

Am o experiență de peste 15 ani în management de proiect și advocacy în organizații de drepturile omului. Am activat mai mult de 11 ani în cadrul organizației Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, unde m-am și format ca profesionist, cu focus pe drepturile minorității rome. Am coordonat, în principal, proiecte din domeniul educațional (de combatere a segregării școlare, promovare a diversității, schimbări legislative), campanii antidiscriminare și proiecte adresate tinerilor (romi și ne-romi), de dezvoltare comunitară. Munca mea a inclus activități de birou, dar și muncă de teren. Din 2016, m-am alăturat unei alte echipe faine, la Centrul de Resurse Juridice, programul de antidiscriminare, care are ca obiectiv mainstreaming-ul (abordarea integratoare a) nediscriminării în legile şi politicile româneşti, cât și o capacitate crescută a organizaţiilor societăţii civile şi a membrilor grupurilor vulnerabile de a combate discriminarea, şi un public românesc care conştientizează mai mult existenţa discriminării cu efectele ei. O parte dintre proiectele recente se referă la combaterea discursului instigator la ură, a lipsei unei educații nediscriminatorii, prin conținut (programe și manuale școlare) și prin formarea cadrelor didactice, la discriminarea discriminarea romilor în locuire și discriminarea intersecțională, a romilor LGBTI+ (prin proiectul INTERSECT).

Bogdan Dogaru

Membru

Începând cu perioada studenției am început să activez în comunitatea LGBT lucrând în cluburile gay din capitală, promovând cultura LGBT atât prin petreceri dedicate cât și prin proiecte culturale, sociale și de prevenire HIV/SIDA. Lucrând pentru Asociația „Eu sunt! Tu?” am încercat alături de alți colegi să creăm o comunitate LGBT mai unită, mai responsabilă și mai sănătoasă, prin creșterea gradului de încredere și solidaritate între membrii comunității. Consider că fiecare persoană trebuie să fie curajoasă și puternică însă în același timp cred cu tărie că doar uniți putem schimba ceva pentru binele întregii comunități.

Ca activități, m-am preocupat în principal de promovarea sexului protejat, şi creşterea gradului de informare despre transmiterea HIV; motivarea liderilor informali de opinie pentru a-i încuraja să genereze conversaţii pentru reducerea riscurilor şi a nivelului de stigmatizare în reţelele sociale; crearea sentimentului de unitate şi apartenenţă la comunitate; dezvoltarea comunităţii şi a solidarităţii sociale prin introducerea componenței comunitare; lupta împotriva stigmei sociale şi a auto-stigmatizării.

Victor Pînzariu (Zamfi)

Membru

Am un istoric îndelungat în activism, încă din liceu, am avut oportunitatea de a colabora și de a lucra în mediul non-guvernamental încă din timpul studiilor, la care se adaugă experiența anterioară de un an în Consiliul Director al MozaiQ. Sunt asistent social de 6 ani și lucrez cu grupuri vulnerabile și deseori cu persoane aflate la intersecția a mai multe vulnerabilități, precum și mediator comunitar în comunitatea trans, din anul 2020. Consider că pot vedea perspectiva de ansamblu, dar lucrez foarte bine și la nivel individual, datorită experienței anterioare.

Bineînțeles că programul meu urmărește îndeaproape direcția comunitară a MozaiQ, dar întotdeauna voi pune accentul pe sub-grupurile cele mai marginalizate din comunitate, atât în ceea ce privește proiectele cat și activitățile pentru a oferi o mai bună reprezentare la nivelul întregii comunități. 

Ovidiu Anemțoaicei

Cenzor

Începând cu 2005, sunt consultant în domeniul egalității de șanse și al non-discriminării cu experiență în cercetare academică, administrație publică centrală și coordonare de proiecte implementate în cadrul  mai multor instituții și organizații non-guvernamentale. După absolvirea studiilor de științe politice la SNSPA (2004), ulterior a masteratului (2006) și doctoratului în studii de gen comparate la CEU, Budapesta (2015), am lucrat ca inspector/consilier (2005/2006) și consilier personal al secretarului de stat (2009-2010) în cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați (Ministerul Muncii) în special în domeniul politicilor publice pentru egalitate de gen.

În perioada 2009-2020 am contribuit la  implementarea de diverse proiecte co-finanțate din fonduri structurale europene (în special POSDRU, ulterior POCU, și POCA) și nu numai, fie ca manager de proiect, coordonator tehnic, expert de monitorizare și evaluare sau coordonator grup țintă în cadrul mai multor instituții și organizații non-guvernamentale. Pe plan academic, am publicat în volume și reviste de specialitate naționale și internaționale, și am co-fondat editura feministă queer Hecate. Ca cercetător național, am contribuit la elaborarea de diverse rapoarte europene, precum și ghiduri și manuale în domeniul egalității de gen și al economiei sociale. Sunt membru fondator, fost membru al Board-ului și coleg în diverse proiecte ale MozaiQ.

Dacă doriți să ne contactați pe noi, cei din consiliul director, vă rugăm să trimiteți e-mail la adresa:


board@mozaiqlgbt.ro

Vlad Viski

Director Executiv

Activist LGBT, editorialist și cercetător doctorand la Facultea de Științe Politice a Universității București. A absolvit Central European University, cu un masterat în științe politice pe tema mișcării LGBT din România după 2001. Licența și-a făcut-o la California State University, Los Angeles, în științe politice. A mai urmat cursuri la Tel Aviv University și Hong Kong University. A publicat articole pentru Vice România, Adevărul, Decât o Revistă, them.us, Gay Star News, Observator Cultural, The Advocate, Critic Atac. În februarie 2017 a lucrat la expozițiile “SAVAGED Pink. Istoria presei gay din anii 90” la ODD și „OBIECT. Călător prin istorii publice și personale” la MNAC. Interviuri și citări pentru New York Times, SBS Australia, Associated Press, intomore, Elle Romania, România Liberă. Între 2015 și 2018 a ocupat poziția de președinte al MozaiQ. 

Ana Mohr

Director Administrativ și Financiar

Activistă pentru drepturile omului, lucrează de nouă ani în organizații non-guvernamentale; a coordonat servicii de harm reduction/reducerea riscurilor pentru lucrătoare/lucrători sexuale/i, persoane care consumă droguri, persoane care trăiesc pe stradă și/sau persoane care trăiesc cu HIV. În 2007, Ana a absolvit Facultatea de Teatru de la UNATC I.L.Caragiale, iar în 2013 programul de master Grupuri de Risc și Servicii Sociale de Suport al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, UB. A contribuit la elaborarea și redactarea mai multor rapoarte de cercetare și ghiduri care abordau facilitarea accesului pentru persoanele din grupuri marginalizate la servicii de sănătate, locuire și justiție.

Roxana Marin

Coordonatoare Advocacy, Împuternicire Comunitară,

Training și Cercetare

Co-fondatoare MozaiQ și creatoarea proiectului Unicorns@Work, are o experiență de peste 25 de ani în activism educație și implicare comunitară. În ultimii 3 ani a construit un mic departament de training și cercetare. Lucrează cu companii pentru dezvoltarea de strategii și practici de incluziune în mediile de muncă, scrie și coordonează instrumente de lucru: ghid de incluziune pentru angajatori, broșură de bune practici, raport despre incluziunea studenților LGBTQIA+ în mediul universitar.

Pentru Roxana, un proiect nu se termină când se termină raportarea, ci atunci când nevoia respectivă nu mai e critică. De aceea, asigură în permanență: consiliere în carieră, asistență în angajare, asistență în pregătirea dosarului pentru instanță în cazul persoanelor trans, sprijin și consiliere pentru părinți de copii queer, sprijin și dezvoltare pentru adolescenți queer.

Andrei Luca

Director de Dezvoltare

Andrei Luca este activist pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+. Din 2013, după finalizarea studiilor de licență din cadrul Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, a scris articole de cinema pentru publicații precum Film Menu, Observator Cultural, Gazeta de Artă Politică, Scena9, Sub25 sau Acoperișul de Sticlă. A curatoriat secțiuni dedicate filmului queer pentru NexT Film Festival și FAQiff și a colaborat cu festivaluri precum Les Films de Cannes à Bucarest și Bucharest International Experimental Film Festival.
Din 2017, în parteneriat cu Cinemateca Română, a dat startul unui proiect de cinema dedicat filmului queer clasic și contemporan, Cineclub Queer, în cadrul căruia a organizat mai multe proiecții cu filme LGBTQIA+ în București, Cluj și Iași.
De asemenea, a participat în calitate de asistent de regie și asistent al producătorului la realizarea filmului „Câmp de maci” (regie Eugen Jebeleanu, 2020).

Sergiu Marinescu

Director de Comunicare

Sergiu lucrează alături de MozaiQ din 2018 și a activat în mai multe organizații non-guvernamentale. Are experiență de lucru cu persoane cu dizabilități psihice (în cadrul Fundacja Sprawni Inaczej din Polonia), consumatori de droguri injectabile (în cadrul ARAS), persoane care trăiesc cu HIV (Asociația Sens Pozitiv), terapie ocupațională (în cadrul programului Erasmus+), informare/prevenire și testare HIV/SIDA ca voluntar la ARAS, educație și training asupra diversității (MozaiQ, ARAS, Școala LaRuxa), precum și terapie prin artă. A studiat psihologia și comunicarea managerială la SNSPA și este o persoană dinamică profesional. 

Maximilian Androne

Specialist Social Media

Max activează în domeniul non-guvernamental încă de la 17 ani, dobândind experiență în cadrul a trei organizații diferite. Principalele cauze care îl pasionează sunt drepturile omului și conservarea mediului.
Studiind științele politice dorește să pună în valoare cunoștințele specifice științelor sociale în asociația MozaiQ pentru a ajuta la formarea unei comunități mai unite în fața unei societăți ostile.
Max este adaptabil, pragmatic, muncitor și cu un spirit de inițiativă bine dezvoltat.

George Ionesi

Coordonator Outreach

George a activat până în prezent din poziția de voluntar în cadrul a trei organizații neguvernamentale de drepturile omului, dorindu-și o carieră în acest sector prin care să ajute cât mai multe persoane și grupuri vulnerabile. Studiază Psihologie și Psihoterapie, îi place să scrie despre ce simte și trăiește, să grădinărească în apartamentul betonat și să urmărească soarele cât de mult poate.

Andrei Purice

Asistent Financiar

Absolvent de Asistență Socială, Andrei a făcut cunoștință cu activismul social încă din primul an de facultate. A lucrat într-un ONG care sprijină persoanele aflate în dificultate, a desfășurat numeroase activități de voluntariat în sfera socială, considerând că fiecare dintre noi merită drepturi egale. Acum învață despre activismul pentru persoanele LGBTIQA+, crezând cu tărie că societatea românească încă trebuie să depună eforturi pentru a conștientiza ce înseamnă acceptarea, egalitatea de șanse sau chiar iubirea.

Gabi Urdoff

Asistent Financiar

Dincolo de rolurile sociale, de convenții și idei abstracte, lui Gabi îi place să descopere oameni, istorii de viață și emoții, experiența sa fiind variată, iar curiozitatea și entuziasmul sunt trăsăturile comune în toate activitățile desfășurate până acum. Colaborările profesionale au debutat în perioada liceului și studiilor postliceale, continuate în mediul non-guvernamental în perioada studenției și apoi în mediul academic. Din sfera tineret-educație-cultural-jurnalistic, Gabi se îndreaptă ulterior spre drepturile omului/stat de drept și își completează studiile, migrând spre domeniul psihosocial-juridic, cu specializare în drept european, promovarea drepturilor și protejarea grupurilor vulnerabile sau persoanelor aflate în dificultate. Gabi consideră că a lucra în domeniul financiar reprezintă posibilitatea de a genera „o subtitrare” accesibilă tuturor celor interesați, pe lângă faptul că este infrastructura pe care se pot construi proiecte și astfel crea condiții pentru noi activități și, în final, pentru acțiuni relevante la nivelul societății, sau cel puțin pentru anumite grupuri/indivizi. În timpul liber, la care ține mult, Gabi pune și își pune întrebări, se cuibărește în familia ei, citește, scrie, desenează, ascultă muzică, doarme, îi place să viseze.