Identity.Education este singura organizație neguvernamentală din zona de Vest a ţării care promovează şi luptă pentru drepturile comunității LGBTQI+. 

Identity.Education s-a născut din necesitatea reprezentării formale a comunității LGBTQI+, precum și din dorința de a lucra cu alte organizații cu o misiune similară de promovare a drepturilor omului și combatere a discriminării şi a stereotipurilor care marginalizează comunitatea LGBTQI+.

Viziunea noastră este recunoașterea și incluziunea comunității LGBTQI+ ca parte integrantă și activă a unei comunități sănătoase și diverse a orașului.

La Identity.Education credem în puterea storytelling-ului, a educației și activismului prin cultură și artă. Considerăm că aceste instrumente pot fi foarte eficiente în construirea empatiei pentru comunitatea LGBTQI+ și pentru orice grup care se confruntă cu aceleași provocări.

Unul dintre obiectivele Identity.Education este crearea unei platforme pentru reprezentarea corectă a vocilor și a rezultatelor comunității, pentru ca acestea să fie auzite și să ajungă cât mai departe. Sperăm, astfel, să contribuim la îmbunătățirea situației actuale și la diminuarea provocărilor și a discriminării cu care se confruntă comunitatea LGBTQI+. 

 

Ne putem descrie ca o organizaţie la firul ierbii, cu reprezentare diversă: tineri şi persoane 45+ ani, persoane trans şi non-binare, persoane gay şi aliate. Munca depusă este 100% voluntariat din partea membrilor.

 

Acțiuni, activități și rezultate:

 

În iunie 2019, am organizat pentru prima dată în Timișoara evenimente sub egida PRIDE TM: o expoziție de artă, o conferință pe tematica drepturilor omului și a parteneriatului civil, un spectacol de teatru info-biografic despre viaţa şi tranziţia persoanelor trans, o seară de storytelling și un performance muzical. 

 

În octombrie 2019, cu ocazia celebrării Lunii Istoriei LGBTQI+, am organizat 3 evenimente culturale și artistice în parteneriat cu Ambasada Canadei și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. 

 

2020 a adus cu sine o serie de schimbări în cadrul Identity.Education. 

Ne-am mărit numărul de voluntari, care sunt forța creativă și logistică din spatele evenimentelor găzduite anul acesta. Am adus comunității o serie de evenimente în mediul online: proiecții de film și video-performance, campanie de conștientizare pe tema coming out, expoziție de artă documentară (sub formă digitalizată), conferințe și Q.Talks (discuții online live pe diverse teme precum coming out și drag queens/travesti în România), un scurtmetraj documentar despre locurile şi localurile LGBTQI+ din Timişoara, un ghid pentru persoanele care doresc sa fie aliate ale comunităţii LGBTQI+.

 

Cu toate că nu avem experiență în câmpul asistenței sociale, acest lucru nu ne împiedică să fim alături de membri ai comunității care au provocări financiare. Anul acesta, întreprindem o campanie de donații de alimente pentru membrii comunității din județele Timiș și Arad, prin care ajutăm persoanele care au fost afectate de contextul pandemiei de coronavirus. 

 

Ne bucuram să fim curatori ai unei arii principale din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023. De asemenea, în același context, alături de un partener local, am realizat design-ul unui tur ghidat al orașului care vorbește despre istoria și locurile LGBTQI+ din Timișoara. 

 

În următorii ani, prin programele noastre, vom adresa câteva arii strategice de mare importanță pentru comunitate: conștientizare și educare la nivel local asupra nevoii de spații fizice şi virtuale sigure pentru tinerii LGBTQI+, un proiect implementat împreună cu organizații de tineret și de studenți din Timișoara și finanțat din fonduri norvegiene, conștientizare și reducerea stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, un proiect desfășurat în parteneriat cu Asociația Accept și construirea unor comunității pentru studenții LGBTQI+, alături de Asociația MozaiQ.

 

Suntem parte din Advisory Board al unui proiect de cercetare cu teme ce vizează comunitatea LGBTQI+ derulat de către Universitatea de Vest din Timișoara.

 

 

Mai multe detalii pe website și facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.