După ce anul acesta Pride-ul s-a desfășurat cu succes în Iași și Cluj-Napoca, a venit momentul Săptămânii Pride București 2022, unde Asociația MozaiQ va organiza o serie de evenimente dedicate comunității LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender) în perioada 1-10 iulie.

 

Vom da startul cu Show-ul de drag și vogue Extravaganzzza în Grădina Arthub, astăzi, 1 iulie, de la ora 21:00, iar mâine, 2 iulie, organizăm Pride în Grădina MozaiQ, unde vom desfășura un Târg de Inițiative Queer, la care sunt invitate numeroase asociații și grupuri de inițiativă LGBT+ din România, testări HIV și ITS în parteneriat cu Checkpoint ARAS și un prânz comunitar dedicat comunității trans. Vom continua cu un maraton zilnic de evenimente care sunt menite să creeze coeziune comunitară.

 

Organizăm proiecții de film, treasure hunt, seară de karaoke, petrecere în Q Club, precum și un Pride în Tramvai, unde vom închiria un tramvai ce ne va duce de la depoul Dudești până la piața Sf. Gheorghe și înapoi, pe un traseu de 16 km, la fel ca anul trecut.

Vom participa la Marșul Pride, organizat de colegii noștri de la Accept, pe 9 iulie pe Calea Victoriei și vom încheia această săptămână extinsă printr-un prânz comunitar post-Pride pe data de 10 iulie, în grădina sediului MozaiQ.

 

“Pride-ul din acest an se desfășoară într-un context extrem de complicat. Avem, pe de o parte, războiul din Ucraina și sprijinul acordat de MozaiQ refugiaților LGBT care fug din calea terorii declanșate de regimul lui Vladimir Putin, iar pe de altă parte, în țară, avem o propunere legislativă de inspirație putinistă, care interzice așa-zisa propagandă homosexuală și care a trecut deja tacit de Senat și cu raport favorabil din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean și cerem politicienilor români să nu permită regimului Putin și acoliților lui din România să demonizeze comunitatea LGBT+, transformând România într-o copie după Rusia lui Putin. Orice lege copiată din Rusia nu poate decât să ne îndepărteze de valorile și idealurile europene.” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. 

 

Tradiția noastră este IUBIREA, iar această serie anuală de evenimente este foarte importantă pentru comunitatea LGBT+ din România, deoarece este o ocazie să ne reîntâlnim în spații sigure și special dedicate comunității noastre, să ne redescoperim după pandemie și distanțarea socială care a caracterizat-o și să celebrăm diferențele care ne fac asemănători, dar unici. Discriminarea ne face să vrem să fim mai aproape unii de ceilalți ca să putem rezista abuzurilor, să obținem reprezentare publică pe această temă, și să milităm împotriva bullyingului în școli sau la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau identității de gen.

 

Pride București este și un moment în care reamintim politicienilor că drepturile omului nu sunt negociabile și că ne dorim o societate deschisă, în care toți cetățenii sunt respectați și le sunt asigurate oportunități egale. Considerăm necesară o solidarizare la nivelul întregii societăți, pentru ca fiecare dintre noi să fim schimbarea pe care o dorim.

Împreună construim un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare, în care să ne putem simți acceptați și liberi.

 

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.