Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), avertizează că valurile de homofobie și transfobie s-au întețit în ultimele trei săptămâni, cu numeroase cazuri de discurs al urii și violență îndreptate împotriva comunității LGBTQ+. Nu mai puțin de patru cazuri de violență asupra unor persoane din comunitatea LGBTQ+ au fost raportate atât în București, cât și în alte orașe din țară, unde victimele au fost bătute cu cruzime, necesitand ingrijiri medicale pentru multiple leziuni și fracturi, cu consecințe traumatice pe termen lung. Toate cazurile au avut loc în spații publice sau în instituții publice, iar homofobia a fost motivul principal care a declanșat agresiunile. Victimele au fost asistate de organizații LGBTQ+ și au depus deja, sau sunt în proces de a depune, plângeri penale.

Mai mult, Asociația MozaiQ a primit pe mai multe canale numeroase amenințări cu moartea, mesaje și imagini înfricoșătoare, care includ simboluri naziste și detaliază modalități de a ucide persoane LGBTQ+. Spre exemplu, în data de 10 iulie, la un eveniment social, curtea MozaiQ a fost împânzită de pliante care ilustrau un bărbat gay care se sufocă într-o cameră de gazare, în timp ce un soldat cu simboluri naziste pe uniformă apăsa butonul de gazare. În ultima săptămână am primit pe paginile de social media mai multe mesaje amenințătoare care făceau trimitere la Holocaust. Asociația MozaiQ a depus plângere penală pentru aceste fapte.

Discursul urii împotriva persoanelor LGBTQ+ implică adesea episoade de violență îndreptate împotriva celor care fac parte din comunitate. Una dintre cauzele acestui val de agresiuni are legătură cu promovarea mai multor mesaje homofobe și transfobe în spațiul politic autohton. Aceste mesaje legitimează indirect violența și pun o țintă pe spatele fiecărei persoane din comunitate. De exemplu, proiectul de lege anti-LGBT care își propune să interzică prezența noastră în spațiul public este o încurajare a acestor episoade de violență îndreptate împotriva celor care fac parte din comunitatea LGBTQ+. Mai mult, discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, prin care acesta promova un discurs rasist, xenofob, anti-european și anti-LGBT, reprezintă o încurajare a unui sentiment ostil față de persoanele LGBTQ+.

Violența împotriva persoanelor LGBTQ+ este o realitate dură în România de zeci de ani deja. În spațiul public, în familie, în școală, chiar și în spitale, persoanele LGBTQ+ sunt victime ale agresiunilor fizice și verbale. Este o situație inadmisibilă, mai ales că România are deja câteva condamnări la CEDO în speța aceasta. CEDO a spus de mai multe ori că statul român eșuează în mod constant să protejeze comunitatea noastră. Plângerile penale nu sunt rezolvate, agresorii nu sunt prinși sau pedepsiți, iar instituțiile abilitate ignoră aceste cazuri de infracțiuni motivate de ură. Urmează chiar o evaluare a României la Consiliul Europei pe acest subiect. Ura aceasta se răsfrânge și asupra organizațiilor noastre care, iată, sunt ținta atacurilor de ură, folosindu-se însemne naziste și primind amenințări cu moartea. Autoritățile nu pot sta impasibile la această situație, trebuie să vedem măsuri din partea clasei politice, Ministerului de Interne, Poliției Române, procuraturii.” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.  

Spațiul public ar trebui să fie sigur pentru toți, iar autoritățile ar trebui să transmită un mesaj clar de toleranță zero față de agresiunile motivate de ură. Vrem ca membrii comunității LGBTQ+ să nu se simtă amenințați și să nu devină ținte ale violenței. Mai mult, atragem atenția autorităților că discriminarea pe motiv de orientare sexuală sau identitate de gen reprezintă o circumstanță agravantă. 

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.