Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), publică Ghidul Incluziunii LGBTQIA+ pe Piața Muncii din România.

Cu ocazia IDAHOBIT (17 mai – Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei) MozaiQ a organizat ieri, 16 mai, a 7-a ediție Rainbow Breakfast, un eveniment de networking cu scopul de a implica și încuraja parteneri din sectorul privat să implementeze metode concrete pentru a crește gradul de incluziune a persoanelor LGBTQIA+ pe piața muncii din România.

În cadrul acestui eveniment a fost lansat ”Ghidul incluziunii LGBTQIA+ pe piața muncii din România”, dezvoltat de Roxana Marin, directoarea de advocacy a asociației MozaiQ.

Pentru schimbarea reală a culturilor organizaționale și a climatelor de muncă este nevoie de bună credință și eforturi angajate, în strânsă colaborare cu comunitatea. Prin organizarea de evenimente publice și interne, participarea la conferințe pe tema incluziunii, susținerea unor activități ale comunității LGBTQIA+ și reiterarea permanentă a mesajelor incluzive de către conducerea companiilor se pot construi și întreține medii de muncă cu adevărat incluzive și sănătoase, creând astfel premisele unei mai mari productivități și profitabilități la nivelul întregii companii – ceea ce, în ultima instanță, contribuie la sănătatea întregii societăți.” a declarat Roxana Marin în cadrul ghidului.

Pe de-o parte, rolul sectorului privat în încurajarea schimbării pentru persoanele LGBTQIA+ ține de capacitatea acestuia de a constitui o masă critică la nivel social pentru a influența pozitiv politici publice și pentru a îmbunătăți percepția populației generale despre comunitate. Pe de altă parte, companiile incluzive au un impact pozitiv direct asupra vieții angajaților lor LGBTQIA+. Petrecem aproximativ o treime din timp la locul de muncă, iar o cultură organizațională incluzivă are consecințe directe asupra calității vieții angajaților LGBTQIA+, asupra nivelului lor implicare și asupra productivității.” a declarat Andrei Luca, managerul proiectului Unicorns@Work.

Unicorns@Work este proiectul MozaiQ, născut în 2019, cu ocazia primei ediții a târgului incluziunii LGBTQIA+ pe piața muncii din România. De atunci, au avut loc în total 4 ediții, precum și 7 Rainbow Breakfasts, evenimente de networking și informare pentru profesioniștii din HR și angajații queer ai companiilor partenere.

 

Le mulțumim participanților și companiilor care s-au alăturat conversației și care doresc să își asume un rol în schimbarea realităților angajaților LGBTQIA+: Societe Generale Global Solution Centre, Google, PTC, Ernst & Young, UiPath, Bunge, Accenture, Procter & Gamble, LATITUDINES53 by MANASC ISAAC, SNC-Lavalin Romania SA, IKEA, Institutul pentru Politici Publice.

De asemenea, mulțumim din inimă pentru ospitalitate Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova care au găzduit evenimentul și au sprijinit publicarea Ghidului. De asemenea, mulțumim Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, care finanțează proiectul Unicorns@Work.