Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Buhuceanu și alții v. România, prin care statul român este obligat să recunoască legal cuplurile formate din persoane de același sex.

Aceasta nu este prima decizie ce privește cuplurile gay din România. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul Coman-Hamilton condamnă România în 2018 cu privire la nerecunoașterea cuplurilor gay căsătorite pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, două decizii ale Curții Constituționale din România, 562/2017 și 534/2018, spun că România are obligația pozitivă de a recunoaște și cuplurile formate din persoane același sex.

Cuplurile gay sunt o realitate în România, iar o astfel de decizie urgentează nevoia de a lua măsuri în privința recunoașterii tuturor familiilor. 

Decizia CEDO reprezintă un moment pe care noi cu toții l-am așteptat cu multă încredere și speranță. Dincolo de impactul juridic, reprezintă o declarație de principii: statul român nu mai poate împărți cetățenii în categorii distincte, unii cu drepturi depline și alții cu drepturi limitate!a declarat Cristina Săracu, președinta Asociației MozaiQ. 

 

În prezent, România se află la coada Europei în materie de drepturi LGBT, fiind una dintre ultimele țări din UE care nu recunoaște sub nicio formă cuplurile gay. 

Deși proiectele de legalizare a parteneriatelor civile zac în Parlament de ani întregi, prioritatea unor membri din clasa politică actuală a devenit crearea unei prăpăstii și mai abrupte între România și UE, în ceea ce privește drepturile omului. 

Clasa politică din România are obligația de a trece de urgență legea privind legalizarea parteneriatului civil. Solicităm coaliției de guvernare să comunice public cu privire la planurile de a debloca această situație rușinoasă pentru România. De asemenea, cerem președintelui PSD Marcel Ciolacu, președintelui PNL Nicolae Ciucă și președintelui UDMR Kelemen Hunor, să se așeze la masă cu noi, cei din societatea civilă, pentru a găsi soluții care să îndepărteze această pată neagră de pe obrazul României. a declarat Vlad Viski, directorul executiv MozaiQ. 

În acest moment există mai multe proiecte legislative aflate în Parlament, cu privire la legalizarea parteneriatelor civile. Asociația MozaiQ susține proiectul legislativ depus de mai bine de 40 de parlamentari din legislatura trecută, rezultat în urma negocierilor dintre principalele partide politice, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și actori relevanți din societatea civilă. Acest proiect este blocat în acest moment la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, iar asociația noastră solicită redactarea de urgență a unui raport din partea acestei comisii și un vot în plenul Camerei Deputaților, în acord cu decizia CEDO, care este obligatorie pentru România. 

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!ENGAGE & EMPOWER – Campanii de advocacy pentru comunitățile LGBTI este un proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu sunt! Tu? cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este să identifice principalele priorități pentru comunitatile LGBTI din România, să protejeze drepturile omului și să promoveze tratamentului egal.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.