Asociația MozaiQ, organizație comunitară care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender și intersex) atrage atenția Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse că programul național de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată „FamilyStart” discriminează cuplurile formate din persoane de același sex.

Programul ”FamilyStart”, adoptat prin OUG 95/2022, ajută familiile tinere cu subvenții pentru cheltuieli aferente taxelor de studii, achiziția de calculatoare, plata chiriei, parte din costul de construcție a unei locuințe, costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale, investigații și tratamente medicale și achiziția aparatelor electrocasnice.

Prin familie, conform legislației aferentă Programului, se înțelege:

  • familia formată din soț, soție cu/fără copii cu vârsta de până la 18 ani aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună; 
  • familia monoparentală formată din persoana singură și copiii cu vârsta de până la 18 ani aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta; 
  • bărbatul și femeia necăsătoriți care conviețuiesc și gospodăresc împreună

Familiile formate din cupluri de același sex care conviețuiesc împreună nu sunt considerate familii de către statul român și sunt discriminate la nivel sistemic. Familiile LGBTI sunt familii la fel de valide și de valoroase pentru societate și contribuie la bunăstarea României, familii care IUBESC LA FEL. MozaiQ a lansat pe 1 noiembrie campania #IubimLaFel exact din acest motiv: toate cuplurile merită aceleași drepturi. www.iubimlafel.ro 

”Familiile LGBTI au interdicție la beneficii din partea statului român. Acesta este un exemplu cât se poate de clar pentru discriminarea cu care ne confruntăm în România și arată în mod explicit de ce este nevoie de recunoaștere legală urgentă din partea statului pentru cuplurile gay. Muncim și plătim impozite la stat în fiecare lună, impozite din care sunt subvenționate numai cheltuielile altor familii, însă alor noastre nu. Discriminarea sistemică este definiția unei societăți antidemocratice.” a declarat Sergiu Marinescu, director de comunicare MozaiQ.

”Cerem premierului Marcel Ciolacu și ministrei familiei Natalia Intotero să repare această nedreptate, această discriminare la care sunt supuse cuplurile gay. Conform Constituției României statul trebuie să asigure egalitatea în drepturi pentru toți cetățenii, lucru care nu se întâmplă acum. Și noi avem nevoie de protecție și familiile noastre nu pot fi ignorate în acest mod brutal, cum se întâmplă acum!” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Cerem adoptarea de urgență a unei legislații care să recunoască cuplurile formate din persoane de același sex, prin adoptarea proiectului de lege Pl-x 152/2019, care zace blocat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților de 4 ani. De asemenea, cerem Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să revină cu un program incluziv pentru toate familiile.