Asociaţia MozaiQ condamnă în mod categoric ultimele încercări ale Coaliţiei pentru Familie de restricţionare a libertăţii de exprimare în spaţiul public din România. Libertatea de exprimare este unul din drepturile fundamentale în Constituţia României, iar presiunile Coaliţiei pentru Familie nu fac decât să pună sub semnul întrebării democraţia constituţională.

Constitutia României prevede la art. 30, alineatul 1 că “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, și alineatul 2, “Cenzura de orice fel este interzisă”. În ultimele zile, Mihai Gheorghiu, președinte al Coaliției pentru Familie, a trimis scrisori unor persoane publice în care îi somează pe aceștia să retragă anumite articole de pe diverse platforme, articole pe tema modificării Constituției.

Ameninţările Coaliţiei pentru Familie împotriva unor voci din spaţiul public, precum şi recentele presiuni asupra unor instituţii publice cu privire la imagini expuse în spațiul public ne arată că pe lângă încercarea de modificare a articolului 48 din Constituţie, Coaliţia pentru Familie are o agendă politică mai largă, ce ţine de restricţionarea mai multor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Ne solidarizăm cu acele persoane care sunt ținta atacurilor Coaliției pentru Familie.

În acelaşi timp suntem extrem de îngrijoraţi cu privire la degradarea discursului public, generată şi încurajată de Coaliţia pentru Familie, care ţinteşte persoanele LGBT şi aliaţii acestora sau care încearcă să rescrie istoria unor fenomene mai ample.

Asociaţia MozaiQ condamnă presiunile făcute de Coaliţia pentru Familie împotriva unor instituţii şi personalităţi publice pentru a restricţiona libertatea de exprimare. Alături de protecția minorităților, libertatea întrunirilor sau libertatea religioasă, libertatea de exprimare este un principiu esențial pentru o democrație.