Asociațiile Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Active Watch, Centrul de Resurse Juridice, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, Civica, E-Romnja, MozaiQ, PRIDE România, Prisma Cluj,  SWC și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale anunță prin prezenta că depun o serie de plângeri la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu privire la afirmații recente ale viceprimarului Capitalei Aurelian Bădulescu.

Domnul Bădulescu a declarat vineri, 4 octombrie 2019, în cadrul unei emisiuni televizate că Anormalitatea și homosexualitatea și bulangiii îi transformăm acum în progresiști. (…) Ca femeie, eu cred că ar trebui să vă opriți din discursul ăsta cu bulangiii.

Mesajul politic al domnului Aurelian Bădulescu țintește un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de către OUG 137/2000, articolul 15, și anume orientarea sexuală. Astfel, mesajul domnului Bădulescu diferențiază în mod clar între grupurile de persoane heterosexuale și cele homosexuale, criteriul de diferențiere fiind cel al orientării sexuale. Prin declarațiile sale jignitoare, Aurelian Bădulescu creează un sentiment de frică și panică privind reprezentarea în spațiul public a comunității LGBT. Astfel se contribuie la încetățenirea stereotipurilor și a prejudecăților privind indezirabilitatea comunității LGBT.

Privind ținta mesajului, prin stigmatizarea orientării sexuale Aurelian Bădulescu marginalizează persoanele având aceste trăsături în afara limitelor normale ale relațiilor sociale, afectând stima de sine a acestora și promovând izolarea lor.

Privind emitentul mesajului, menționăm calitatea de persoană publică și politician a domnului Aurelian Bădulescu, în calitate de viceprimar. De altfel, domnul viceprimar nu se află la primul derapaj de acest fel, fiind cunoscut în spațiul public prin declarațiile sale grobiene. În luna iunie a anului 2018 acesta a folosit apelative jignitoare similare față de colegii săi din Consiliul General al Municipiului București.

Astfel, prin conținutul, țintele, contextul și emitentul mesajului și în acord cu art. 15 a OUG 137 din 2000, declarația domnului Aurelian Bădulescu este asimilată unui comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității umane ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unui grup de persoane sau unei comunități şi legat de apartenența acestora la o orientarea sexuală.

 

Comunitatea LGBT din România se confruntă în continuare cu discriminare și marginalizare, lucru evidențiat și de valul de ură din spațiul public în contextul referendumului pentru familie din octombrie 2018, dar și de cel mai recent Eurobarometru dat publicității de Comisia Europeană, care arată că doar 38% dintre români susțin egalitatea în drepturi și pentru persoanele LGBT. Un barometru privind discriminarea al CNCD din 2019 mai arată că șase din zece români nu și-ar dori un homosexual ca membru în familie. În acest context mesajul viceprimarului Capitalei nu vine decât să alimenteze discursul de ură față de această comunitate, adâncind sentimentul de discriminare. Injuriile viceprimarului Bădulescu trebuie să fie sancționate.

De asemenea, dorim să subliniem și faptul că numeroase decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului reglementează diferențele dintre libera exprimare și discursul instigator la ură, mai ales când vine vorba despre discurs politic. Amintim printre deciziile CEDO Jersild v. Danemarca (1994), Gündüz v. Turcia (2003), Féret v. Belgia (2007) sau Smith&Grady v. Regatul Unit (1999). Statul român și CNCD au datoria să transmită un semnal hotărât cum că astfel de declarații nu-și au locul în spațiul public.

 

Noi, semnatarii, solicităm Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sancționarea cu amendă a viceprimarului Aurelian Bădulescu pentru a transmite un semnal hotărât că astfel de derapaje sunt inacceptabile în spațiul public din România.