Sens Pozitiv a fost creat în 2006, cu scopul de a îmbunătății calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV dar și de a preveni noi cazuri de infectare cu acest virus. Vulnerabilitățile beneficiarilor sunt intersecționale. Aceștia trăiesc cu HIV sau sunt la risc de a contracta infecția, deoarece practică muncă sexuală, consumă droguri injectabile, sunt persoane fără adăpost, parte din comunitatea romă, bărbați care fac sex cu bărbați sau femei transgender, sunt persoane care trăiesc în sărăcie extremă.

Ca servicii, toate sunt gratuite și se împart în: consiliere pentru depășirea traumei post diagnostic, consiliere pentru acceptarea diagnosticului și aderență la tratament, psihoterapie, acompaniere, intermedierea și medierea relației pacient-medic, informare și oferirea de donații de tratament anti-HIV atunci când spitalele opresc furnizarea acestuia. 

 

Platforma informatHIV.ro

www.informatHIV.ro este prima și singura platformă din România cu informații independente, actuale și corecte, despre toate aspectele vieții cu HIV. L-am construit după modelul platformei NAM (www.aidsmap.com), care mie mi-a fost întâi abecedar și apoi manual despre toate aspectele psiho-medico-sociale ale vieții cu HIV, despre prevenire, co-infecțiile precum Heptatitele Cronice B și C, Tuberculoză și mai nou Covid-19, infecțiile oportuniste care apar în cazul SIDA și nu numai. 

informatHIV.ro a avut un frate mai mic, mai sărac și mai dezordonat – blogul Sens Pozitiv, creat în 2008 pe platforma gratuită Blogspot. Ani de zile am tradus atât informația de bază cât și știri din domeniul HIV de pe aidsmap.com. Traficul pe blog era foarte mare, ceea ce ne-a confirmat că este nevoie de informație simplă și clară, în limba română. 

Anul trecut în noiembrie am tradus sute de pagini, împreună cu Sergiu Marinescu și am creat platforma informatHIV.ro, care în 9 luni de la lansarea ei din ianuarie 2020, a avut peste 13.000 de vizitatori unici.  

 

În Romania trăiesc cu HIV 16.658, iar anual, apar circa 700 de cazuri noi. Suntem și țara europeană cu cea mai târzie diagnosticare – 60% din persoanele HIV pozitive sunt diagnosticate târziu. Toți acești oameni au nevoie de informații corecte, actuale (nu din anii ‘80) și independente (nu create la cererea unei companii farmaceutice din domeniu sau a altor instituții interesate sau care cenzurează din diverse motive).  

 


Comunitatea LGBTIQ 

Din comunitatea LGBTIQ, cele mai afectate persoane sunt bărbații care fac sex cu bărbați și femeile trans. Un procent foarte mare al beneficiarilor noștri fac parte din comunitate. Le oferim servicii de informare, acompaniere la medici gay/trans friendly, consiliere, PEP (Profilaxie Post Expunere, dacă au avut comportament cu risc de infectare), psihoterapie și donații de tratament HIV atunci când spitalele opresc furnizarea acestuia. 

 

Consiliere psiho-socială

Consilierea psiho-socială este foarte importantă pentru persoana nou diagnosticată cu HIV. Cadrele medicale nu au timp să îl introducă pe nou diagnosticat în aspectele vieții cu HIV, să îi răspundă la întrebări sau să îi conțină stările post diagnostic. Deasemenea, pacientul are anumite beneficii sociale, pe care trebuie să înțeleagă cum le poate accesa.

Informația înseamnă putere. Cu cât noul pacient înțelege mai repede că HIV nu mai este o afecțiune letală, ci una cronică, tratabilă pe termen lung, cu atât mai repede își va relua cursul firesc al vieții. 

 

Acompaniere

Acompanierea la spital este un serviciu oferit celor care au nevoie. Nu toți cei care ne accesează serviciile au nevoie să fie acompaniați, pentru unii este de ajuns să fie referiți la anumiți medici sau servicii medicale. Dar sunt și pacienți paralizați de frică și de stigma asociată acestui diagnostic, pentru acompanierea, în primele momente după diagnostic, le ușurează mult viața. 

 

Farmacia ambulantă

”Farmacie ambulantă” m-a numit presa independentă, mai exact Victor Ilie într-o investigație Inclusiv. De ce? Pentru că de aproape 11 ani avem o farmacie ambulantă de tratament anti-HIV. Mai exact colectăm tratament de la pacienți și ONG-uri din afara țării, în principal, pe care apoi îl oferim drept donație celor care ne solicită tratament – pentru că spitalele de care aparțin nu le mai furnizează tratament. 

Farmacia ambulantă este de fapt o rețea de donatori inițiali, ”cărăuși” – cum le spun eu celor care răspund apelurilor mele și transportă tratamentul în țară și noi, Sens Pozitiv. 

 

PEP

Oferim PEP – Profilaxie Post Expunere celor care au avut comportament cu risc de infectare sau diverse ”accidente”, cum ar fi ruperea unui prezervativ, de exemplu, dar și în cazuri de viol.
Prima dată le explicăm celor care ne contactează pentru a primi PEP că cel mai bine este să meargă să ceară la unul dintre spitalele de boli infecțioase. Dar cum PEP este disponibil, conform legii, numai pentru cadrele medicale, depinde foarte mult de politica spitalului și de medicul de gardă dacă persoana va primi sau nu PEP: 

Dacă nu primește de la spital, Îi putem oferi noi, dar numai după ce îi evaluăm riscul de infectare, care se face după niște proceduri clare, conform ghidurilor medicale. 

 

Mai multe detalii pe website și facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.