PRIDE România este o organizație din Cluj-Napoca născută din nevoia comunității LGBTQ+ clujene de vizibilitate, drepturi egale, protecție și tratament demn din partea autorităților și a societății. Urmând calea deschisă de curajoșii și curajoasele activiste de dinaintea noastră, noi ducem mai departe lupta pentru acceptare și incluziune socială a comunității LGBTQ+ din Cluj-Napoca și din România. Știm cât de importante sunt simțul comunității și acceptarea de sine, de aceea una dintre aspirațiile noastre este de a crea un spațiu sigur și anti-discriminatoriu în toate activitățile noastre.

Ne mândrim cu o misiune concentrată pe acceptarea tuturor grupurilor vulnerabile LGBTQIA, fără a tolera discriminarea de niciun fel. Oferim o atenție deosebită intersecționalității, astfel încât ne luptăm pentru toate persoanele LGBTQ+, indiferent de etnie, rasă, naționalitate, statut socio-economic sau dizabilități. De aceea, este foarte important pentru noi să diseminăm informații corecte cu privire la diversitatea identităților LGBTQ+ și să le oferim vizibilitate, susținere și reprezentare fidelă. Dorim astfel să contribuim la educarea societății despre comunitatea LGBTQ+ și la combaterea stereotipurilor și a discriminării.

Fondată în 2002 ca grup informal, PRIDE România a fost cunoscută mult timp sub numele de Be An Angel Romania. Încă de la începuturile sale, asociația a organizat numeroase evenimente, campanii de informare și activități de socializare care își propuneau să aducă la un loc persoanele queer din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, eforturile noastre au transformat comunitatea LGBTQ+ clujeană într-una dintre cele mai dezvoltate din țară, după București. Orașul Cluj-Napoca, descris deseori ca inima Transilvaniei, este astăzi sufletul comunității LGBTQ+ din regiune, iar PRIDE România muncește din greu pentru a răspunde nevoilor acestei comunități în creștere și de a-i oferi mereu un spațiu sigur.

Din 2005, Cluj-Napoca este gazda primului festival de film cu tematică queer din România, Serile Filmului Gay. Proiecțiile din cadrul festivalului nostru aduc publicului clujean o parte din cultura queer națională și internațională, fiecare lungmetraj, scurtmetraj și documentar prezentat publicului abordând teme relevante comunității LGBTQ+. Pe lângă proiecțiile cinematografice, festivalul cuprinde și spectacole de teatru, petreceri, workshop-uri, traininguri și campanii de informare. Astfel, Serile Filmului Gay nu reprezintă doar un prilej al comunității LGBTQ+ locale de a-și celebra cultura și identitatea, ci este și o oportunitate de vizibiliate, oferind publicului larg clujean ocazia de a învăța despre cultura LGBTQ+ și de a interacționa cu persoane queer.

După ani în care comunitatea LGBTQ+ locală a fost ignorată, discriminată sau supusă abuzurilor continue, am simțit nevoia să spunem ”Destul!” Era timpul să ieșim în stradă, să ne facem vizibili și să ne cerem drepturile. Astfel, în 2017, după eforturi grele depuse de PRIDE România împreună cu asociațiile partenere ACTEDO și GO FREE, Cluj-Napoca a găzduit primul său marș pride, devenind al doilea oraș din țară după București ce organizează un astfel de eveniment. De atunci, numărul participanților a continuat să crească în fiecare an, de la aproximativ 800 de persoane la prima ediție la peste 3500 în 2019.

După 16 ani de activitate ca grup informal, în 2018 asociația PRIDE România a devenit o organizație cu statut formal, continuând să crească și să se dezvolte. Tot în acest an, PRIDE România a marcat pentru prima dată Luna Istoriei LGBTQ+. În fiecare an de atunci, cu această ocazie ne străduim să celebrăm viețile, poveștile și realizările persoanelor queer și să ne amintim de obstacolele depășite și de luptele duse de către comunitatea LGBTQ+ pentru drepturile și libertățile pe care le-am obținut până acum.

Anul curent a început cu o schimbare de macaz pentru PRIDE România. Membrii organizației au votat un nou consiliul director, pentru prima dată format exclusiv din femei queer, marcând astfel debutul unei noi generații de activiști în comunitatea din Cluj-Napoca. 2020 s-a dovedit însă a fi o provocare atât pentru organizația noastră, cât și pentru comunitatea LGBTQ+ clujeană, grav afectată de pandemia COVID-19.

Închiderea universităților și a căminelor studențești și imposibilitatea multora de a se mai întreține după pierderea locului de muncă i-a trimis pe mulți tineri queer înapoi în orașele natale, în familii homofobe sau transfobe. Obligația de a intra în carantină în medii toxice le-a afectat mult sănătatea mintală și i-a expus abuzurilor. Comunitatea, vizibilă înainte pe străzile și în cafenelele Clujului, s-a dispersat odată cu închiderea clubului queer Delirio și a localurilor LGBTQ+ friendly.

Fără posibilitatea de întâlnire comunitară, persoanele queer au avut de suferit, dar au reușit să supraviețuiască adaptându-se contextului actual. Participarea la evenimente a devenit exclusiv virtuală, dar nu și-a pierdut puterea de a vindeca și a uni membrii comunității. Vocile Comunității, eveniment consacrat PRIDE România, a reprezentat una dintre acțiunile cele mai marcante din cadrul Cluj Pride, ediția online. Ca în fiecare an, membri ai comunității LGBTQ+ și activiști au vorbit despre experiențele lor și poveștile lor de viață, însă ediția online a adus și un element de noutate, o secțiune de Q&A pentru a readuce o parte din interacțiunea pierdută din pricina pandemiei COVID-19. 

Tot online a avut loc anul acesta și prima ediție a Sibiu Pride, organizată în colaborare cu activiștii locali. În cele trei zile ale festivalului, membrii comunității LGBTQ+ și aliații săi au putut să vizioneze proiecții cinematografice, spectacole de teatru și workshop-uri transmise live pe Facebook, dar și să participe în persoană la testările pentru HIV, sifilis, hepatita B și C, oferite gratuit de către Asociația Română Anti-SIDA (ARAS). Evenimentul a avut un mare succes, oferind vizibilitate comunității queer și problematicii abordate, epidemia globală de HIV/SIDA.

Pe viitor, PRIDE România își propune să dezvolte servicii și evenimente comunitare atât pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19, cât și pentru solidificarea relațiilor intercomunitare și individuale. În această privință, vom iniția un grup de suport LGBTQ+ împreună cu asociația clujeană Minte Forte și vom dezvolta proiecte dedicate special intersecționalității dintre identitatea LGBTQ+ și gen, etnie, rasă, clasă socială și dizabilități. De asemenea, PRIDE România își propune consolidarea și capacitarea asociației prin parteneriate cu alte organizații LGBTQ+ din țară și din străinătate, pentru a răspunde mai bine nevoilor indivizilor queer și pentru a lupta pentru drepturi egale și tratament demn pentru comunitatea LGBTQ+ din România.

 

Mai multe detalii pe website și facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.