Comunicat de presă

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), atrage atenția cu privire la un caz recent de abuz al autorităților române în relația cu o persoană transgender, situație de altfel des întâlnită și o realitate dură pentru comunitatea trans. Alături de activistul trans Sasha Ichim și activista Roxana Marin (TRANScendent), care au documentat acest caz, ne declarăm solidari cu victima în fața abuzurilor exercitate asupra ei de către lucrătorii vamali și de poliție de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca, care nu s-au limitat doar la o fățișă umilire publică, ci au și privat-o de libertate fără a oferi explicații.

Abuzul foarte grav s-a petrecut în data de 15 iunie, 2021, pe aeroportul din Cluj Napoca, când victima, o femeie trans cu cetățenie română și domiciulul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. Două angajate de la control pașapoarte au supus-o unor umilințe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghișeu și țipând vehement „Bărbat! Bărbat!”, ulterior forțele de ordine încuind-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicație.

Aceasta nu a fost prima oară când s-a întâmplat acest lucru pe aeroportul clujean, în august 2017 victima fiind de asemenea încarcerată în aeroport timp de 2 ore, pe același motiv: că nu îi corespunde numele din pașaport cu expresia de gen. Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbește limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulți ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. și august 2017: fotografia din pașaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităților li s-au prezentat documentele de identitate din Spania.

„Fiica mea a fost umilită enorm și acest lucru nu este o excepție, ci din păcate este regula pentru sute, mii de persoane transgender din România în orice interacțiune care presupune prezentarea documentelor. Fiicei mele i-a fost teamă că va fi bătută de agenții în cauză, iar acum este în terapie pentru a-și reveni din șoc” a declarat mama victimei.

Atenționăm autoritățile de pe aeroporturile din România că au obligația să ia toate măsurile pentru monitorizarea și penalizarea lucrătorilor, astfel încât asemenea abuzuri să nu se mai repete. Indiferent că este vorba de comentarii ironice, strigăte și îmbrânceli sau chiar rețineri și interogatorii abuzive, este la fel de alarmant și de nepermis ca persoanele trans să fie agresate și umilite într-o țară membră a Uniunii Europene, în anul 2021.

Solicităm administrației aeroportului să verifice înregistrările de la control pașapoarte din 15 iunie a.c., în intervalul orar 15:00-17:00, și să ia toate măsurile necesare pentru clarificarea situației.

Pe termen mediu și lung, ne punem la dispoziția autorităților, respectiv Poliția de Frontieră Română, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, precum și Asociația Aeroporturilor din România pentru a instrui personalul la toate nivelurile, în vederea prevenirii unor asemena abuzuri pe viitor.

Reiterăm faptul că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relația cu autoritățile până la recunoașterea juridică a identitățîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piața muncii. Mai mult, România a fost condamnată și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil și unitar de recunoaștere a identității de gen și supune persoanele trans la umilințe continue.