Campus Pride - Campanii Comunitare de Advocacy pentru Universități Sigure

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

”Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure” este un proiect a cărui idee a venit din mediul internațional, și și-a început desfășurarea în 2015. Campus Pride este prima inițiativă din România ce urmărește crearea unui mediu primitor și sigur și a unui climat de acceptare pentru toți studenții din mediul universitar românesc, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen. Proiectul, dedicat și creat de către studenți LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și trans) din București, a creat primul spațiu sigur în care aceștia se vor putea informa, socializa și dezvolta abilități de leadership, în contextul unor realități încă profund homofobe.

Începând cu luna octombrie 2021, am pornit la drum în București, Cluj și Timișoara cu trei centre studențești, unde tinerii LGBT și aliații se pot întâlni regulat să își împărtășească experiențele, să participe la diverse activități de dezvoltare comunitară și să se sprijine reciproc.

În 2015 – 2016 proiectul a implicat studenții LGBT în organizarea a trei evenimente cheie: Săptămâna Aliaților LGBT – o serie de evenimente de socializare (teatru forum, story telling, dezbatere, quiz night, karaoke, biblioteca vie, party, seară de jocuri, treasure hunt, seara de film etc), Luna Istoriei LGBT – workshop, laser tag, Săptămâna Pride – workshop bannere, expozitie PhotoVoice, Marsul Diversitatii. Alte evenimente ce au avut loc în acea, eveniment cu ocazia ”Transgender Day of Remembrance”, eveniment de Asexual Visibility Day, Queer Prom „How Queers Stole Christmas”.

În 2017 Campus Pride a organizat întâlniri sociale (petreceri, brunchuri, seri de film) și ateliere (de educație sexuală și intervenția în cadrul violenței de diferite feluri).

În 2018, studenții LGBT s-au mobilizat pentru a organiza un party la Macaz, expoziția ”Brave To Be Me”, cu instantanee din viața de student LGBT, iar în colaborare cu IBM România, au organizat două traininguri privind dezvoltarea personală la Facultatea de Sociologie și la SNSPA.

După o scurtă pauză, proiectul a fost revitalizat odată cu anul 2021. În acest an proiectul a demarat mai multe acțiuni și evenimente în București, Cluj și Timișoara, dar și online, printre care:

 • Discuții cu studenți LGBT Campus Pride Talks (în toate cele 3 orașe)
 • Petreceri comunitare
 • Târg de inițiative
 • Participarea la Marșul Pride 2021
 • Evenimente culturale și comunitare
 • Tramvaiul Rainbow
 • Campus Pride Leadership Summer School
 • Deschiderea Centrelor Campus Pride (în toate cele 3 orașe)
 • Evenimente sociale, inclusiv în Centrele Campus Pride din cele 3 orașe
 • Evenimente în cadrul PRIDE și Luna Istoriei LGBT 2021
 • Parteneriat cu mai multe asociații studențești

Pentru anii 2021-2022 ne-am propus să aflăm împreună care sunt realitățile din universitățile din România pentru studenții LGBT. Ne dorim să ne uităm cu atenție, împreună, la politicile de incluziune din mediul universitar din România și să propunem un sistem de evaluare a universităților și facultăților din țară, sub forma unui Campus Pride Index. 

Ne puteți contacta la următoarele adrese de e-mail:

 • bucuresti@campus-pride.ro
 • cluj@campus-pride.ro 
 • timisoara@campus-pride.ro

Proiectul este derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Pride Romania, Identity.Education și Samtökin ’78 și beneficiază de o finanțare în valoare de 243.505 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați http://www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la http://www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de: