Campus Pride - Campanii Comunitare de Advocacy pentru Universități Sigure

”Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure” este un proiect a cărui idee a venit din mediul internațional, și și-a început desfășurarea în 2015. Campus Pride este prima inițiativă din România ce urmărește crearea unui mediu primitor și sigur și a unui climat de acceptare pentru toți studenții din mediul universitar românesc, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen. Proiectul, dedicat și creat de către studenți LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și trans) din București, a creat primul spațiu sigur în care aceștia se vor putea informa, socializa și dezvolta abilități de leadership, în contextul unor realități încă profund homofobe.

Începând cu luna octombrie 2021, am pornit la drum în București, Cluj și Timișoara cu trei centre studențești, unde tinerii LGBT și aliații se pot întâlni regulat să își împărtășească experiențele, să participe la diverse activități de dezvoltare comunitară și să se sprijine reciproc.

În 2015 – 2016 proiectul a implicat studenții LGBT în organizarea a trei evenimente cheie: Săptămâna Aliaților LGBT – o serie de evenimente de socializare (teatru forum, story telling, dezbatere, quiz night, karaoke, biblioteca vie, party, seară de jocuri, treasure hunt, seara de film etc), Luna Istoriei LGBT – workshop, laser tag, Săptămâna Pride – workshop bannere, expozitie PhotoVoice, Marsul Diversitatii. Alte evenimente ce au avut loc în acea, eveniment cu ocazia ”Transgender Day of Remembrance”, eveniment de Asexual Visibility Day, Queer Prom „How Queers Stole Christmas”.

În 2017 Campus Pride a organizat întâlniri sociale (petreceri, brunchuri, seri de film) și ateliere (de educație sexuală și intervenția în cadrul violenței de diferite feluri).

În 2018, studenții LGBT s-au mobilizat pentru a organiza un party la Macaz, expoziția ”Brave To Be Me”, cu instantanee din viața de student LGBT, iar în colaborare cu IBM România, au organizat două traininguri privind dezvoltarea personală la Facultatea de Sociologie și la SNSPA.

După o pauză de trei ani, proiectul a fost revitalizat odată cu anul 2021. În acest an proiectul a demarat mai multe acțiuni și evenimente în București, Cluj și Timișoara, dar și online, printre care:

 • Discuții cu studenți LGBT Campus Pride Talks (în toate cele 3 orașe)
 • Petreceri comunitare
 • Târg de inițiative
 • Participarea la Marșul Pride 2021
 • Evenimente culturale și comunitare
 • Tramvaiul Rainbow
 • Campus Pride Leadership Summer School
 • Deschiderea Centrelor Campus Pride (în toate cele 3 orașe)
 • Evenimente sociale, inclusiv în Centrele Campus Pride din cele 3 orașe
 • Evenimente în cadrul PRIDE și Luna Istoriei LGBT 2021
 • Parteneriat cu zece asociații studențești

În 2022 am aflat împreună care sunt realitățile din universitățile din România pentru studenții LGBT.

 • Am lansat site-ul www.campus-pride.ro și Harta spațiilor sigure queer
 • Am organizat zeci de evenimente în cele 3 centre din țară
 • Am organizat evenimente atât în cadrul Pride 2022, cât și în Luna Istoriei LGBT 2022
 • Am participat la Marșul Pride 2022
 • Am plecat în Reykjavik pentru a face schimb de experiențe cu Organizația Națională Queer a Islandei – Samtokin`78
 • Am organizat 3 întâlniri de diseminare a rezultatelor Raportului în Iași, Sibiu și Brașov.
 • Am organizat marșul de protest TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA în București, pentru parteneriat civil și drepturi trans și împotriva propunerii legislative anti-LGBT propusă de UDMR
 • Am analizat cu atenție politicile de incluziune din mediul universitar din România și am adunat experiențe ale studenților LGBTQIA+, lansând în final Raportul Național Campus Pride

În perioada 2021-2022 proiectul a fost derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Pride Romania, Identity.Education și Samtökin ’78 și a fost finanțat prin programul Active Citizens Fund România, de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În 2023, am dezvoltat Proiectul Pride@Work, care este o continuare a proiectului Campus Pride – Campanii de Advocacy pentru Universități Sigure și urmărește atât diseminarea rezultatelor acestuia, cât și creșterea nivelului de integrare pe piața muncii a studenților LGBTQI+. Campus Pride a creat un spațiu sigur pentru aceștia, iar Pride@Work vizează elementul complementar acestuia, anume intrarea pe piața muncii a studenților și tinerilor LGBTQI+.

Cu acest scop am organizat: 

 • Un eveniment cu companii incluzive în timpul săptămânii Pride 2023 din Oslo, la Oslo Pride Business Forum
 • Un eveniment cu companii incluzive în timpul săptămânii Pride 2023 din București, la Rainbow Breakfast. În cadrul acestora au fost facilitate relații de lucru și s-au schimbat bune practici privind incluziunea pe piața muncii.
 • Am publicat Raportul Național Campus Pride tradus în limba engleză, ce poate fi descărcat AICI.

Mai mult, Pride@Work continuă și proiectul Unicorns@Work, încheiat la finalul lunii mai 2023, care urmărea creșterea gradului de angajabilitate a persoanelor transgender, dar și LGB+, pe piața muncii, lucrând în mod direct atât cu persoanele din comunitate, cât și cu mai multe companii din România, acționând ca un spațiu de informare pentru acestea.

Ne puteți contacta la adresa de e-mail: bucuresti@campus-pride.ro

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Proiectul este în prezent derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Oslo Pride și beneficiază de o finanțare în valoare de 30.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați http://www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la http://www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de: