Unicorns@Work

Proiectul Unicorns@Work își propune să crească gradul de angajabilitate al persoanelor transgender din București, lucrând în paralel atât cu persoanele transgender pentru a le îmbunătăți diversele abilități, cât și cu companii, fiind un spațiu de informare pentru angajatori și angajați dedicați ideii de incluziune a diversității pe piața muncii din România, persoane trans, persoane lgb+ și aliați ai persoanelor lgbt+ din România. Proiectul se desfășoară din aprilie 2019. 

Strategia Unicorns@Work este construită pe doua axe:

Primul ax se concentrează pe ridicarea nivelului de angajabilitate a persoanelor trans, prin consolidarea cunoștințelor de tot felul (limbi străine, IT, redactare de CV etc), dar și a încrederii în sine și a spiritului de inițiativă. 

Al doilea ax al strategiei elaborate în cadrul proiectului este centrat pe construirea unei rețele de angajatori informați și dornici să construiască medii de muncă incluzive cu persoanele cu identități de gen ce nu se conformează normelor tradiționale. Echipa Unicorns@Work, alături de companiile partenere, și-a propus sa realizeze strategii de recrutare și angajare gender-blind, politici interne care sa recunoască comportamentele și atitudinile care duc la creșterea sau, dimpotrivă, scăderea transfobiei la locul de muncă. 

În anul 2019, în cadrul proiectului au fost realizate: un grup de suport, opt evenimente sociale și întâlniri comunitare, patru ateliere cu persoane trans, 27 de sesiuni unu-la-unu, un târg de joburi cu angajatori LGBTQ-friendly – Unicorns@Work, site-ul www.t-jobs.org, un ghid pentru angajatori și addendum de bune practici. AICI puteți găsi mai multe informații și o galerie de fotografii de la prima ediție.

Ghid pentru Angajatori

În 2020 au fost realizate ghidul de angajare al persoanelor trans pe piața muncii și un toolkit pentru companii, ateliere comunitare, finanțarea de cursuri de (re)conversie profesională, organizarea celei de-a doua ediții a târgului de joburi Unicorns@Work, sprijin și consiliere prin intermediul unui mediator comunitar, portrete ale comunității trans, organizarea unor evenimente de networking cu companiile – Rainbow breakfast.

Ghidul Persoanelor Trans pe Piața Muncii

În 2021 proiectul și-a propus crearea un raport național despre starea incluziunii trans și lgb+ pe piața muncii din România, organizarea celei de-a treia ediții a Unicorns@Work, cu sprijinul Ambasadei Canadei și ediției a doua Rainbow Breakfast, oferirea de sprijin cu cursurile de calificare și promovarea unor profesioniști cu care ne mândrim.

Raportul Studiului "Trans on the Labour Market in Romania"

Trans on the Labour Market in Romania (Trans pe Piața Muncii din România) este un raport național cu privire la cariera, anagjabilitatea și experiențele de la locul de muncă ale persoanelor transgender, nonbinare și intersex din România.
Realizare: Ioana Fotache
Coordonator editare: Roxana Marin

Studiul Muncii Trans 2021 este primul studiu care examinează experiențele persoanelor trans, nonbinare și intersex (încadrate în continuare la comun sub umbrela ”trans”) de pe piața muncii din România. Derulat în perioada iunie-iulie 2021 de către Asociația MozaiQ LGBT, studiul a constat într-un chestionar online anonim aplicat persoanelor trans din România de toate vârstele, disponibil în limba română și în limba maghiară.

Scopul acestui raport este să informeze publicul general și legislatorii și să schimbe perspectivele asupra vieților persoanelor trans, provocărilor, discriminării și alegerilor cu care acestea se confruntă de-a lungul parcursului educației și carierei.
Acest raport urmărește experiențele trans în cadrul pieției muncii, de la școală, la căutarea unui loc de muncă, la experimentarea mai multor medii de lucru. Sunt analizate mai multe aspecte ale culturii locului de muncă, precum și calitatea vieții persoanelor trans ca rezultat al interacțiunilor profesionale, sociale și birocratice. De asemenea, studiul are și secțiuni axate pe migrație și pe impactul pandemiei COVID-19 asupra persoanelor trans din România.

Vezi și site-ul UnicornsAtWork.ro

Proiect sprijinit de:

2023-2025
2022-2023
2019-2021