LGBT+ în Timișoara

Maparea comunității LGBT+ din Timișoara este una empirică și se bazează pe felul în care fiecare dintre noi percepe realitatea socială imediat înconjurătoare. Fără a emite afirmații cu rol de status quo universal valabil, suntem înclinați să descriem comunitatea LGBT+ din Timișoara în termeni precum „dezbinată”, „lipsită de unitate”, „eterogenă”.

Registrul este unul al lacunelor: lipsa evenimentelor și oportunităților de socializare între persoanelor LGBT+ a avut ca efect înstrăinarea comunității. Comunitatea este împărțită în multe grupulețe mici, care nu interacționează între ele, de multe ori din cauză că nu se cunosc sau nu au un pretext pentru a se întâlni. Cele mai multe persoane out fac parte din categorii de vârstă tinere, ceea ce pune seniorii comunității într-un con de umbră care atrage după sine izolare, singurătate.

Fracționarea comunității conduce și la dificultăți în plan romantic, principalul canal de dating rămânând cel online (aplicații și site-uri web), favorabil mai ales GB (persoanelor gay și bisexuale, datorită aplicațiilor adresate în mod specific lor), lăsând deoparte alte litere ale acronimului LGBT+.

Off-line, Timișoara nu are o ofertă prea generoasă de localuri sau spații dedicate LGBT+ (sau cel puțin prietenoase cu comunitatea). Clubul Delirio reprezintă un caz de club LGBT+ care a devenit ținta discursurilor politice homofobe ale administrației locale a Timișoarei, închiderea localului fiind transformată într-o cunună de lauri de către primarul anilor 2012-2013, Nicolae Robu.

Locuri de întâlnire pentru persoanele LGBT+ au fost și Sauvage, Babylon, Elixir, Dream Cafe, Josefin Pub, Unique – nume cu rezonanță în comunitatea locală. Aici se organizau constant party-uri LGBT+ friendly, pe ritmuri de reggae, pop sau manele, la care participau persoane care nu erau out în mod public și care aveau nevoie de un spațiu în care să se poată simți ele însăși, în siguranță.

Desigur, această radiografie a vieții off-line a comunității din Timișoara este valabilă pentru perioada ante-COVID-19, căci după instalarea pandemiei, oportunitățile de socializare față în față au dispărut aproape complet, iar comunicarea (și singurătatea) s-au mutat, din nou, în mediul virtual.

 

Activism LGBT+ în Timișoara și eQuiVox

Comunitatea de activiști pro-LGBT+ din Timișoara a crescut și s-a coagulat în timp. Dacă la începutul anilor 2000-2010, proiectele pentru persoanele LGBT+ (în special, campanii de testare HIV și campanii de prevenție adresate bărbaților care fac sex cu bărbați) erau dirijate de ONG-uri din exteriorul Timișoarei, astăzi există deja organizații al căror scop este acela de a lupta pentru drepturile persoanelor LGBT+.

 

Unul dintre grupurile tinere pro-LGBT+ din Timișoara este eQuiVox. Grup informal, fără personalitate juridică, eQuiVox a luat naștere în toamna anului 2018, ca reacție la activitatea și discursurile homofobe ale Coaliției pentru Familie. Mai multe persoane LGBT+ și aliați și-au aliniat eforturile în contextul Referendumului de Redefinire a Constituției (cunoscut și sub numele de Referendumul pentru Familie), cu scopul de a contracara acțiunile pline de ură ale acelor vremuri.

După eșecul Referendumului, eQuiVox și-a continuat munca în folosul comunității, acționând ca punte între persoane LGBT+, pe de-o parte, și ca actor în conturarea de oportunități de socializare pentru non-membrii ONG-ului, pe de altă parte. Evenimentele trecute care au avut cel mai mare ecou în comunitatea locală au fost petrecerile din Capcana și Manufactura, succesul acestora subliniind, în fapt, nevoia persoanelor LGBT+ de a se cunoaște și de a dansa pe hiturile Madonei sau ale lui Salam, fără rețineri.

Cel mai important moment din palmaresul eQuiVox de până astăzi a fost organizarea Săptămânii Pride (iunie, 2019). În plan extern, eQuiVox a urmărit să întărească relații cu organizații similare din România (precum MozaiQ, Pride Sibiu), cu scopul de a colabora, dar și de a împărtăși experiențe, bune practici etc.

În prezent, eQuiVox funcționează ca o organizație comunitară, axându-se pe organizarea de evenimente sociale și culturale online, adresate persoanelor LGBT+. Acțiunile eQuiVox oglindesc viziunea membrilor săi, aceea de a crea un spațiu sigur, inclusiv pentru persoanele LGBT+.

Grupul muncește într-o manieră non-ierarhică, ceea ce oferă șansa fiecărui membru de a participa la procesele decizionale în mod egal. Membrii eQuiVox fac muncă voluntară, venind din domenii diverse ale societății (de la studenți, la notari, contabili, artiști, sociologi), lucrând împreună la proiecte și inițiative în folosul scenei LGBT+ din Timișoara.

În viitorul apropiat, dorim să dobândim personalitate juridică și să devenim ONG cu acte-n regulă, deci cu posibilitatea de a aplica pentru granturi și a crește bazinul de resurse financiare ale asociației. Lucrăm la profesionalizarea echipei, precum și la creșterea capacității acesteia (prin recrutări și traininguri). Sperăm ca evenimentele față în față să reînceapă în curând și să putem organiza Marșul Pride 2021.

 

Mai multe detalii pe website și facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.