Prima ediție a festivalului comunitar clujean Cluj Pride va avea loc între 28 iunie și 1 iulie. Evenimentul este organizat de către activiștii LGBTQ+ din Cluj-Napoca împreună cu Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu clubul Delirio și alte organizații ale societății civile de la nivel local și național.

Cluj Pride este un festival care se adresează atât persoanelor LGBTQ+, susținătorilor acestora, cât și persoanelor care doresc să afle mai multe despre statutul persoanelor LGBTQ+ în România. Inițiativa, care cuprinde proiecții de film, dezbateri, ateliere, activități de comunitate, petreceri, expoziții foto, și-a propus să aducă împreună diferite comunități din Cluj-Napoca, promovând dialogul și respectul reciproc între toți cetățenii care conviețuiesc în oraș.

Festivalul Cluj Pride se va încheia pe 1 iulie cu Marșul #spunedrept, unde comunitatea LGBTQ+ și susținătorii ei vor protesta pașnic pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din România și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate. Marșul va porni la ora 10, de la Podul Garibaldi (zona Sala Polivalentă) și va dura 2 ore. Participanții sunt invitați să poarte tricouri albe cu mesajul campaniei și pancarte în formă de “speech bubble” cu mesaje care invită la solidaritate și care prezintă drepturile ce lipsesc încă persoanelor LGBTQ+.

“Campania #spunedrept și marșul cu același nume reprezintă un pas înainte în recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din Cluj-Napoca, cât și o dovadă a faptului că existăm și că putem găsi împreună o cale de comunicare fără ură, fără injurii și fără violență. Pe pagina de Facebook spunedrept au fost publicate o serie de video-uri de susținere a comunității LGBTQ+ în care membri ai comunității academice, parlamentari, activiști, membri ai societății civile, persoane din comunitatea LGBTQ+ au transmis mesaje de solidaritate și invitații la respect reciproc pentru toți membrii societății românești. Această susținere publică pe care noi am primit-o de la toți acești oameni sperăm să fie percepută și de către alte persoane ca un gest de curaj, de a se solidariza cu membrii comunității LGBTQ+ din România”. (Lucian Dunăreanu, activist și organizator Cluj Pride).

“Spațiul public este al tuturor, iar drepturile comunității LGBTQ+ trebuie respectate dincolo de orice preferințe individuale, acesta este unul dintre mesajele pe care ne-am dorit să le transmitem în comunitatea clujeană. Trebuie să încetăm să mai acceptăm ca viața personală a membrilor comunității LGBTQ+ să fie dezbătută public, și să începem să discutăm despre lucrurile cu adevărat importante, despre drepturile acestor oameni, despre măsuri de protecție împotriva amenințărilor și violențelor de orice fel, despre hărțuirea din școli și discriminarea la care sunt supuși tinerii LGBTQ+, despre discursul urii promovat de tot mai multe grupuri și persoane publice și despre efectele lui pe termen lung etc. O societate responsabilă se construiește pe respect reciproc și dialog responsabil”. (Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România).

“Prin festivalul comunitar Cluj Pride dorim să aducem împreună diferitele comunități din Cluj, fie ele minoritare sau majoritare, și să creăm punți de legătură și solidaritate împotriva urii și intoleranței. Totodată, ne propunem să deschidem un dialog despre carențele și obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ din România, să identificăm posibile soluții, făcând în tot acest timp un exercițiu de empatie colectivă. În opinia mea, prin organizarea Cluj Pride, ne alăturăm galeriei selecte de orașe deschise, multiculturale și tolerante, iar pe mine acest lucru mă face să mă simt mândră că sunt clujeancă.” (Alexandra Columban, Membru asociat Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO)

Programul complet al festivalului poate fi accesat aici.

Festivalul este organizat de activiștii LGBTQ+ din Cluj-Napoca împreună cu Asociația GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Centrul de Acţiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO și Club Delirio.

Parteneri ai acestui festival sunt Casa Tranzit, Asociația ACCEPT, National Geographic, MozaiQ LGBT, Serile Filmului Gay International Film Festival, grupul Les Sisterhood Cluj, No Hate Speech Movement, PATRIR – Peace Action Training and Research Institute of Romania.

Printre susținători se numără: De-clic, România Pozitivă, Someș Delivery, Acțiuni Pozitive, TEDxEroilor, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI), Global Shapers Cluj, Youth Bank Romania.

Participarea la evenimente este gratuită. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți www.clujpride.ro sau Cluj Pride pe Facebook.

#ClujPride #Spunedrept

www.clujpride.ro