Asociația MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) a organizat o serie de evenimente dedicate comunității LGBT cu ocazia Săptămânii Pride din București (Bucharest Pride 2021) în perioada 6-15 august. 

Pe data de 14 august, MozaiQ urma să organizeze un eveniment desfășurat într-un tramvai, numit ”Tramvaiul Rainbow”, închiriat prin serviciul Societății de Transport București STB S.A., ”Bucharest Events Tram”. Contractul de închiriere al mijlocului de transport a fost semnat de către Asociația MozaiQ LGBT în data de 10 august 2021, urmând a fi semnat de o serie de directori și responsabili din partea Societății de Transport București.

În procesul de semnare de către STB, pe data de 12 august 2021 am fost anunțați că tramvaiul s-a defectat și că ni se va revoca serviciul de închiriere. Înțelegem că tramvaiul trebuie să fi fost funcțional la data semnării contractului de către Asociația MozaiQ, însă la momentul semnării contractului de către STB, acesta a devenit brusc nefuncțional. Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conștientă a conducerii STB de a anula contractul și de a refuza serviciul unei asociații LGBT. 

Asociația MozaiQ a revenit către STB cu o solicitare de informații cu privire la detaliile specifice ale defecțiunii tehnice invocate, traseul exact al tramvaiului „Cofetărie” cu numărul de inventar 2008, când a avut loc defecțiunea tehnică, dacă această defecțiune poate fi remediată până la data evenimentului amintit, precum și posibilitatea înlocuirii garniturii defecte cu o alta. La această solicitare MozaiQ nu a primit niciun răspuns momentan. 

 

Considerăm că anularea evenimentului „Tramvaiul Rainbow” de către STB reprezintă un abuz și o discriminare fățișă din partea STB S.A. și solicităm conducerii acestei instituții aprobarea evenimentului „Tramvaiul Rainbow”, eventual cu o altă garnitură funcțională, ori „repararea” imediată a vehiculului defectat.

„La 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității vedem că persoanele LGBT sunt în continuare excluse, marginalizate și discriminate de la diverse servicii publice. Este inadmisibil, iar MozaiQ nu va tăcea, pentru că e de datoria noastră să ne cerem drepturile. Tocmai de aceea vom ieși în stradă să protestăm împotriva homofobiei conducerii STB vineri, ora 12, la sediul STB de pe B-dul Dinicu Golescu nr. 1, Sector 1, Bucureşti. Nu ne lăsăm călcați în picioare!” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. 

 

„Solicităm Primarului General Nicușor Dan să intervină pentru a rezolva această situație inacceptabilă de discriminare fățișă împotriva comunității LGBT. Reamintesc că toată această situație apare în contextul dificultăților de negociere cu Primăria Municipiului București pentru aprobarea marșului Bucharest Pride” a declarat Ioana Dumitrescu, vicepreședintă MozaiQ. 

Reamintim că ne confruntăm cu cazuri de homofobie și transfobie în foarte multe instituții publice sau private din România și că refuzul unui serviciu în bază discriminatorie este pedepsit prin lege. 

Săptămâna Pride este un cumul anual de evenimente, care are loc în București încă din 2004 și care reprezintă un moment foarte important pentru comunitatea LGBT din România, atât pentru celebrarea diversității oamenilor, cât și pentru lupta împotriva discriminării, bullying-ului și abuzurilor, dar și pentru obținerea reprezentării publice. Bucharest Pride este un moment în care le reamintim politicienilor că drepturile omului nu sunt negociabile și că ne dorim o societate deschisă, în care toți cetățenii sunt respectați și le sunt asigurate oportunități egale.