Asociația MozaiQ vă urează un an nou fericit!

Acompaniem această urare cu o prezentare despre ce a însemnat, pe larg, anul 2021 pentru MozaiQ și pentru comunitatea LGBT+.

Anul 2021 a a fost tumultos pentru toți, mai ales în contextul pandemiei, așa că, pentru a ne asigura, am început prin a ne vaccina cu toții cu noile vaccinuri. Ca organizație comunitară, avem nevoie să ne protejăm pe noi, pentru a-i ajuta pe ceilalți, motiv pentru care tot staff-ul MozaiQ s-a vaccinat în decursul lunii ianuarie

Tot în ianuarie am intrat în pâine cu decizia CEDO, care a condamnat România pentru încălcarea Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, unde s-a stabilit România nu are o procedură legală specifică pentru a facilita schimbarea actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, ceea ce înseamnă că existentul cadru legal este neclar, contradictoriu și impredictibil. Comunicatul nostru de presă îl puteți citi AICI.

Continuăm în februarie cu mai multe webinarii despre egalitatea în drepturi în cadrul proiectului INTERSECT – Altfel despre Discriminare

În martie, Parlamentul European declară Uniunea Europeană ca fiind ”Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTQ”, ca răspuns împotriva regiunilor Polone care s-au declarat ”Zone fără LGBT”. România rămâne printre ultimele șapte țări din UE care nu recunosc sub nicio formă cuplurile gay, fie că e vorba despre căsătorii sau parteneriate civile. 

De asemenea, în aceeași lună, ies Marcel Ciolacu și Ludovic Orban să își manifeste sprijinul față de așa-zisa ”familie tradițională”, ca să nu existe vreun dubiu cu privire la prăpastia ideologică între România și Europa. Asociația MozaiQ atrage atenția clasei politice că România este deja condamnată la Curtea de Justiție a UE și va fi condamnată și de CEDO pentru că nu își respectă cetățenii LGBT. AICI puteți citi comunicatul nostru de presă.

La finalul lui martie Asociația MozaiQ ajunge la 10.000 de followeri pe Instagram.

În aprilie am lansat Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?], proiect de recuperare a producţiei culturale queer din ultimii 20 de ani, este lansat la două decenii de la abrogarea articolului 200 din Codul Penal, un moment esenţial în istoria recentă a României: dezincriminarea relaţiilor dintre persoanele de acelaşi sex. Proiectul se axează pe trei direcţii: arte vizuale, arte performative şi literatură. Triumf Amiria este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care îşi propune în acelaşi timp să identifice mai multe direcţii pentru viitorul producţiei culturale queer. Triumf Amiria a debutat cu 12 ateliere săptămânale de scriere creativă cu scriitorul Adrian Schiop.

Tot în aprilie, Asociația MozaiQ anunță o nouă conducere a organizației, în urma Adunării Generale anuale. Noul Consiliu Director este format din Alexandru Palas, președinte, Jerzy Ioana Dumitrescu, vicepreședinte, alături de Cezara David, Bogdan Dogaru, Carmen Gheorghe și Victor Pânzariu (Zamfi). Poziția de Cenzor este ocupată pentru următorii doi ani de Ovidiu Anemțoaicei. Suntem recunoscători pentru munca lor în Consiliul Director de asemenea lui Mihnea Florea și Ioana Fotache.

În mai, am făcut un pas esențial pentru organizația noastră: Ne-am mutat într-un sediu nou! Așadar, noua noastră adresă este Str. Arcului 24, București, unde ne desfășurăm activitățile lângă colegii noștri de la Asociația EasyECO. 

Tot în mai am început și demersurile de extindere a echipei noastre executive, pe care o puteți vizualiza AICI. Suntem mult mai mulți decât anul trecut!

Ca fapt divers, în aceeași lună, IKEA arborează steagul rainbow în fața unuia dintre magazine, precipitând un scandal public.

Tot în mai, am desfășurat ateliere de spoken word și de teatru pentru persoane trans și nonbinare în cadrul proiectului Triumf Amiria. 

 

La începutul lunii iunie, Senatul României adoptă o hotărâre de transpunere a unor obiective din strategia LGBTQI a Comisiei Europene, un pas simbolic, dar care poate fi util pentru societatea civilă în demersurile de obținere a drepturilor egale.

Am urmat cu apelul nostru de voluntari, prin care ni s-au alăturat niște studenți extraordinari, care ne-au împrospătat echipa de lucru și atmosfera în organizație.
Tot în iunie, am susținut și ateliere de traducere queer în cadrul proiectului Triumf Amiria.

 

Pe 8 iunie, am găzduit un dialog cu filozoafa americană Judith Butler, care a vorbit pentru prima oară unei audiențe românești. Dialogul a fost facilitat de Carmen Gheorghe, cercetătoare și președinta E-Romnja, Profesoara universitară Ionela Băluță, cercetătoarea Irina Costache și expertul de gen Ovidiu Anemțoaicei. 

 

Luna iulie a fost plină de întâmplări, începând cu discriminarea unei femei trans în aeroportul din Cluj-Napoca, pentru care am dat acest comunicat de presă

A urmat rezoluția UE, care condamnă ”în termenii cei mai fermi” legislația anti-LGBTIQ din Ungaria. Doar opt eurodeputați români au susținut adoptarea rezoluției, dintre care 7 din USR și unul din PNL. 

Pe 19 iulie, relansăm proiectul nostru, Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure, un proiect care a pornit la drum în 2015. Campus Pride este prima inițiativă din România ce urmărește crearea unui mediu primitor și sigur și a unui climat de acceptare pentru toți studenții din mediul universitar românesc, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen.

În aceeași lună, PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) anunță că vor depune un proiect de lege pentru a interzice așa-zisa ”propagandă homosexuală”, un proiect de lege care copiază inițiativa similară a premierului maghiar Viktor Orban. Ne-am poziționat urgent asupra acestui proiect legislativ printr-un comunicat de presă

La finalul lui iulie, prin Fondul Comunitar LGBTQ+, Asociația MozaiQ anunță rezultatele apelului de proiecte ”Luna PRIDE”, destinat inițiativelor comunitare derulate de grupuri informale și de organizații LGBTQ+ din România. Ca urmare a numărului mare de aplicații, MozaiQ a decis să suplimenteze alocarea totală a apelului de la 16.000 de lei la 19.690 lei. 

De asemenea, am publicat un Policy Paper de final al proiectului INTERSECT, împreună cu CRJ, ACTEDO și UCTRR, prin care propunem vizibilizarea problemelor cu care se confruntă comunitatea romă LGBT+ din România și introducerea principiului ”intersecționalității” ca principiu transversal în politicile publice.

Am încheiat încărcata lună iulie cu vernisajul expoziției ”NEXT / URMEAZĂ” a artistului Aris Tureac.


În luna august, am participat la Bucharest Pride 2021 cu 14 evenimente, printre care și evenimentul ”Tramvaiul Rainbow”, în care ni s-a refuzat serviciul de folosire a tramvaiului special de către STB, sub pretextul că este defectat. În urma protestului din fața sediului STB organizat de MozaiQ, ni s-a aprobat folosirea tramvaiului și am avut o călătorie de neuitat prin București. Aici comunicatului de presă.

 

Marșul Bucharest Pride a avut loc fără incidente majore pe Calea Victoriei, la care am participat echipați cu materiale colorate, steaguri și baloane.

În aceeași perioadă s-au desfășurat Pride Timișoara, la care am contribuit și noi prin Fondul Comunitar LGBT+ și Pride Cluj. După marșurile Pride, au apărut grafitti-uri stradale homofobe, pe care mai mulți membri ai comunității și aliați le-au modificat într-o manieră creativă.

Cu ocazia lunii Pride, Asociația Psihologilor din România a dat un comunicat de presă prin care oferă o clarificare științifică oficială cu privire la educația sexuală, homosexualitate și masturbare într-o notă pozitivă și nepatologizantă. 

Colegele noastre de la Q Sports, echipa CSO, participă la competiția sportivă internațională Copenhagen 2021 WorldPride & EuroGames și câștigă medalia de aur la fotbal feminin.

 

În septembrie am desfășurat Campus Pride Leadership Summer School la Brașov, la care au participat studenți din București, Cluj și Timișoara, care ulterior au devenit vârfuri de lance ale centrelor studențești Campus Pride. De menționat că, pe tot parcursul anului, am devenit parteneri cu mai multe organizații studențești prin proiectul Campus Pride, precum ANOSR, AUMAM, ASPSE, AS-SAS și multe altele.

Am ținut minunatul festival de teatru queer ”Perle, Paradoxuri și Extaz”, ce s-a desfășurat între 14 și 19 septembrie în cadrul proiectului Triumf Amiria și a avut 8 reprezentații, la Teatrul Educațional Replika și la Centrul Național al Dansului București. 

În octombrie a avut loc primul Pride și marș la Iași, la care am contribuit cu drag prin Fondul Comunitar LGBT+

Luna Istoriei LGBT s-a desfășurat parțial în mediul online, însă Asociația MozaiQ a participat cu 10 evenimente frumoase, precum tururi ghidate prin istoria queer a Bucureștiului, workshopuri pe diferite teme, un prânz comunitar și party-uri online.

Am demarat campania Every Love is Love în parteneriat cu Absolut, prin care lumea este încurajată să discute și să-și împărtășească experiențele cu 5 voci din comunitate.

Un alt eveniment important din octombrie a fost lansarea Centrelor Comunitare Campus Pride din București, Cluj și Timișoara, în parteneriat cu Identity.Education și Pride România. Acestea au menirea să fie spații sigure pentru tinerii LGBTI și modele de adoptat pentru îmbunătățirea climatului LGBTI din mediile universitare din România.

În noiembrie am lansat un studiu exploratoriu numit ”Situația discriminării romilor și a romilor LGBTI+ în România” împreună cu Centrul pentru Resurse Juridice – CRJ, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România – UCTRR.

Tot în noiembrie s-a desfășurat a 3-a ediție Unicorns@Work – târg de joburi pentru angajatori LGBTQ-friendly – cu sprijinul Ambasadei Canadei și am lansat și studiul ”Trans pe Piața Muncii din România”, realizat de Fen Fotache și Roxana Marin, unde am obținut mai multe rezultate statistice relevante despre situația persoanelor transgender și non-binare pe piața muncii.

Luna decembrie a fost marcată de lansarea expoziției queer SIMȚI ~ ALUNECI  ~ CÂNȚI, în cadrul proiectului Triumf Amiria, în 4 spații de expunere, la Combinatul Fondului Plastic, la  The Institute, la Switch Lab și la Suprainfinit Gallery. Expozițiile vor fi deschise până la mijlocul lunii ianuarie, deci dacă nu le-ați vizitat pe toate, vă invităm să o faceți neapărat, pentru că aduc laolaltă peste 38 de artiști/ artiste/ artistx cu peste 100 de lucrări, un demers artistic major de recuperare a istoriei artei queer contemporane.

În final, am încheiat anul cu mai multe evenimente de sărbători pentru studenți, în cadrul proiectului Campus Pride. 

Mulțumim finanțatorilor, susținătorilor, colaboratorilor și participanților din acest an pentru că ne-au ajutat să-l ducem la capăt cu succes. 

Dacă vrei să devii și tu un susținător al activităților și demersurilor noastre, poți dona AICI, sau prin PayPal AICI.

Vă mulțumim că ne-ați fost alături și anul acesta și vă dorim toate cele bune în 2022, sperând că vom putea face o viață mai bună pentru toată lumea și că vom demara noi proiecte care să aducă plusvaloare comunității noastre minunate!

La mulți ani,

Echipa MozaiQ LGBT