București, 18 mai 2018. Zeci de pantofi au fost expuși ieri în Piața Universității din București, într-un gest simbolic care arată că persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) din România există, sunt printre noi și nu sunt invizibile. Românii, indiferent de orientarea lor sexuală, au fost încurajați să aducă câte o pereche de pantofi pentru fiecare persoană LGBT pe care o cunosc. 

Am făcut apel la oameni să vină cu pantofi care să simbolizeze prietenul său LGBT care nu este deschis cu privire la propria orientare sexuală sau identitatea de gen. Suntem mulți, suntem peste tot în societate, în toate clasele sociale, practicăm toate meseriile, suntem frați și surori, colegi de muncă, vecini, prieteni, părinți, iar vocile noastre trebuie să fie ascultate, pentru că nu mai dorim să trăim în invizibilitate. De aceea am și ales pantoful ca simbol pentru transmiterea acestui mesaj, căci ne dorim să mergem pe același drum cu toată lumea, a declarat Vlad Viski, director executiv al asociației MozaiQ, organizatorul evenimentului.

17 mai, Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei

Evenimentul organizat de asociația MozaiQ are loc în contextul zilei de 17 mai, Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei, anul acesta tema internațională abordată fiind cea a solidarității. Cu aceasta ocazie MozaiQ lansează o campanie de solidarizare cu comunitatea LGBT, atât din partea comunității, cât și din partea aliaților săi. Asta și pentru că de foarte multe ori persoanele LGBT sunt nevoite să se ascundă, ca rezultat direct al persecuției trecute prin intermediul faimosului articol 200 din Codul Penal, abrogat abia în 2001, dar și discriminărilor din prezent.

10% din populație se identifică ca fiind LGBT

Conform statisticilor internaționale între 5 si 10 procente din totalul populației unei comunități, unui oraș, unei țări se identifică ca aparținând comunității LGBT. Astfel, în România există între un milion și două milioane de persoane LGBT care astăzi nu sunt protejate de statul român, care rămâne unul dintre ultimele state din Europa care nu protejează familiile LGBT.

Un studiu recent al ILGA Europa, o organizație pan-europeană care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT, plasează România pe locul 25 din 28 în Uniunea Europeană în materie de drepturi LGBT, cu un infam scor de 21 de puncte din 100.