„[H]umans United” este motorul cu care marcăm istoria locală. Un periplu entuziast de cultură, sprijin și distracție sub zodia egalității și echității. Împletim activități faine cu scopul de a sprijini și de a conecta comunitatea locală pe o vibrație firească. Hai să facem istorie împreună, pentru că acțiunile și întreg demersul [H]LGBTQ+UNITED sunt primele în zona Brașovului.”

 

Totul a început într-o zi faină de 24 ianuarie (2018), o zi cu istorie națională, o zi în care asociația MozaiQ a creat un grup online safe pentru comunitatea din Brașov cu mesajul „MozaiQ pornește prin toată țara pentru a cunoaște comunitățile LGBT din mai multe orașe. Vrem să întâlnim și comunitatea LGBT din Brașov, pentru a afla nevoile și realitățile de zi cu zi, dar și pentru a planifica diferite acțiuni pentru viitor.” 

Mesajul ne-a captat atenția și împreună cu alte persoane, pe atunci necunoscute, am participat la un training organizat de MozaiQ, pe 16 februarie, în barul/clubul OBO, o zi devenită acum foarte importantă atât în istoria LGBT locală cât și în cea națională. Obiectivele trasate la acel moment pe termen scurt/mediu erau activitățile de socializare/fun/outdoor iar cele pe termen mediu/lung se refereau la sprijinul psihologic pentru persoane LGBT+, membri ai familiilor lor, după caz, și un parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

La acel moment am fost împărțiți în echipe pilot astfel încât să ne ocupăm, cu tot sprijinul și dedicarea MozaiQ, de cele trasate mai sus. Grupul se numea inițial LGBT UNITED BV și se alinia la nivel național cu restul grupurilor create de MozaiQ în acest demers.

Dacă am da timpul înapoi poate că acum am fi într-o altfel de formulă, mult mai mare și mai experimentată dar atunci, la începuturi, nu înțelegeam toate mecanismele comunității, ale grupului fondator; eram „mici”. Cu timpul însă am învățat multe, am interacționat cu comunitatea, am dat dovadă de răbdare și de constanță, iar acum putem spune OUT, LOUD AND PROUD că suntem la fel de „mici” dar uniți, atât de trecerea timpului cât și de experiența acumulată, în echipa [H]

 

Obiectivele noastre la origini sunt aceleași însă transformate, personalizate și pliate pe nevoile și dorințele comunității locale pe care o reprezentăm. A trăi cu eticheta LGBT+ în Brașov este un obiectiv în sine. De aici și dorința de vizibilitate locală și integrare socială în marea comunitate a locuitorilor din Brașov. Tot ceea ce facem are ca laitmotiv echitatea.

 

Organizăm diferite activități pentru comunitatea locală care, probabil acum, ar trebui împărțite în activități AnteCovid19 și activități Covid19.

AnteCovid19: drumeții prin Brașov și împrejurimi; TrashTags prin Brașov; Art Terapie la Pietrele lui Solomon; Grupul de suport [H] susținut inițial la Centrul Cultural German Brașov datorită sprijinului extraordinar al domnului Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, care ne-a făcut legătura cu oamenii minunați din CCGBv; Luna Istoriei LGBT, noiembrie 2019 – un prim eveniment de acest fel în Brașov realizat cu sprijinul MozaiQ și găzduit de cei mai faini oameni întâlniți până acum în Brașov, echipa hub-ului cultural Visssual; Colecta de Fapte Faine pe care încercăm să o facem cel puțin o dată pe an; Mini Biblioteca [H] care a fost deja lansată în cadrul evenimentului din iunie 2020 la Visssual și care va putea fi accesată în curând, online, de către membri comunității; participarea la competiția națională de la București, Fotbal pentru Diversitate, ediția a 3-a, din 21-23 februarie 2020, unde am jucat pentru a trage un semnal de alarmă în privința homofobiei și transfobiei din sportul românesc și la care am câștigat premiul pentru Cea mai Fair-Play echipă; flashmob-ul de 1 decembrie 2019 de Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA organizat în Piața Sfatului cu susținerea asociațiilor MozaiQ și Tineri pentru Tineri; donare de sânge din partea comunității – activitate ce are loc ori de câte ori este nevoie și probabil va conține foarte multe capitole de acum încolo și multe alte activități, toate la fel de importante pentru comunitate și nu numai.

Covid19: VISSS GARDEN PRIDE/(H), iunie 2020 – eveniment realizat cu sprijinul MozaiQ în Grădina din Visss a hub-ului cultural Visssual pentru a celebra Global Pride Month 2020; COMMUNITY PICNIC @ Pietrele lui Solomon în Luna Istoriei LGBT /octombrie/ 2020; Grupul de suport susținut acum online pe ZOOM; [H] MAGAZINE, o revistă a comunității locale LGBT+ pe care deja o răspândim nu doar local, ci și național; diverse colaborări cu grupuri și asociații din țară și lista continuă.

 

Facem pași mici și hotărâți ce duc la realizări semnificative pentru comunitate și pentru susținătorii acesteia. Și în mod special ne ocupăm de grupul de suport, stâlpul comunității locale LGBT+, locul unde ne unim, ne susținem, plângem, râdem, evoluăm, învățăm și nu judecăm. Este un fel de școală LGBT+ minte/corp/spirit/inimă, de nelipsit în orice comunitate, indiferent de orientare, interese etc.

Prin intermediul grupului de suport dezvoltăm spațiu și deschidere pentru oamenii din cadrul comunității LGBT+. Le transmitem că fiecare om în parte contează și este important în cadrul grupului. Discutăm, ascultăm și dezbatem diferite teme specifice comunității, precum coming out, homofobie, discriminare, hărțuire etc., precum și teme de dezvoltare personală. Scopurile grupului de suport sunt ca fiecare persoană să se simtă auzită și înțeleasă, să-și descopere resursele interioare și să formeze abilități, pentru a fi mai bine cu sine.

Și vrem să scriem istorie împreună… prin prezență și susținere. Noi, ca și comunitate, nu putem exista dacă nu suntem prezenți. În primul rând prezenți cu noi înșine iar de aici totul se reflectă în societate. Este foarte important să știm cine, cum și de ce suntem, ce ne dorim și când ne dorim iar aceste aspecte implică prezența activă ce se regăsește în istoria scrisă și nescrisă a comunității locale și nu numai. Țintim sus pentru că ceea ce facem local poate produce schimbări globale. Poate noi nu vom reuși să ne obținem drepturile în această fereastră numită viață dar poate cei care vor veni după noi și cei care asistă deja la scrierea istoriei, vor reuși. Doar simplul fapt că ne susținem și suntem susținuți este parte din istoria personală și locală.

 

Viitorul… este destul de nesigur în aceste vremuri. Ce putem face în acest sens este să nu ne îndepărtăm de la scopul nostru, să menținem cu răbdare și constanță legătura cu întreaga comunitate, să-i fim de ajutor și să o unim acum mai mult ca niciodată. Este un plan bun, stabil, mulat pe situația COVID19. Mizăm foarte mult pe flexibilitatea și pe dorința noastră de a ne continua activitatea indiferent de context. Practic, ne-am mutat deja predominant pe online până la ridicarea restricțiilor pandemice, am creat spații pentru activitățile comunității, am început colaborările cu alte grupuri. Ne ocupăm temeinic de [H] MAGAZINE pentru a scrie istorie, o istorie atât locală cât și națională. 

Tot viitorul ne duce cu gândul la o comunitate veselă (we are, after all, gay!), puternică, dornică să existe, să fie vizibilă. Ne imaginăm deja un sediu fain în care sunt implicate și autoritățile locale, steagul LGBT fluturând vesel pe autobuzele electrice 100%, atârnate fain la geamuri și balcoane, în locațiile aliațiilor… și oameni; oameni care vin alături de noi să ne ajute, să înțeleagă ce înseamnă să fim aici și acum, părinți care apelează la noi pentru a-și ajuta copiii… să fie ei înșiși! Brașovul, un oraș vesel, al echității, unde nu este nevoie să ne justificăm orientările, unde vom fi oameni printre alți oameni, parte fundamentală din comunitatea brașoveană.

Și pentru că nu avem încă un sediu, putem spune că în acest moment suntem nomazi și încă avem nevoie de această mișcare liberă pe care o conferă statutul de grup informal. Undeva, în viitor, vom deveni asociație. Cum, când și de ce, vom afla cu toții la un moment dat.

 

Mai multe detalii pe facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.