Eu sunt Bianca/Iosif Varga, persoană gender fluid, și reprezint un minunat grup de oameni super motivați să aducă o schimbare în lume. Împreună, am dat naștere unui proiect de tip talk-show cu care vrem să scriem istoria activismului intersecțional românesc.

Conceptul “Două Pupeze Negre” este realizat de un grup de persoane rome, roma LGBTQAI+ și aliați. Membrii acestui mic colectiv provin din zone sociale diferite, cu preocupări diverse și cariere variate. Unele dintre aceste persoane sunt seropozitive, au crescut în orfelinate și practică munca sexuală că mijloc de subzistență. 

 

Istoria noastră în comunitatea locală

Istoria mea personală în comunitatea LGBTQAI+ a început acum aproape 10 ani, atunci când, adolescent gay fiind, mi-am explorat latura feminină și personajul Bianca Varga s-a conturat pe deplin. Cu o nouă încredere în mine am intrat pe scena cluburilor dedicate din București și am luat contact cu comunitatea, timid la început, dar cu speranțe mari. Pe măsură ce s-au succedat nopți pline de distracție, s-au format și prietenii trainice care m-au făcut să mă simt parte din comunitate și să îmi doresc să fac mai multe cu viața mea.

Această ocazie a venit în momentul în care am făcut cunoștință cu activismul LGBTQAI+, prin Vlad Viski, abia când se puneau bazele organizației MozaiQ, și de atunci nu pot să mă țin departe de proiecte prin care pot lupta pentru drepturile omului.

În martie 2020, în perioada pandemiei globale cauzate de Covid19, din necesitatea acută a ființei umane, a mea și a câtorva prieteni, de a comunica cu semenii în contextul distanțării sociale necesare în lupta cu virusul, a apărut ideea unui show transmis online, realizat cu mijloace exclusiv proprii și independente, denumit “Două Pupeze Negre.” 

Proiectul a luat naștere și din nevoia de a crea coeziune între comunitățile Roma, LGBTQAI+, și Roma LGBTQAI+, pentru a suplini lipsa de educație în cadrul societății heteronormative și pentru a promova artiștii locali, și am ales să facem asta prin dialog, debate-uri, interviuri și diverse numere artistice specifice comunității LGBTQAI+. 

 

Despre activitățile noastre

Ideea inițială și primele acțiuni mi-au aparținut în totalitate, când, în timpul autoizolarii, din nevoia de exprimare personală, de a distra publicul și de a ajuta comunitatea, am creat o transmisiune în timp real (live-uri pe Facebook și Instagram), filmată de pe telefon din propriul apartament. 

Impactul a fost surprinzător de mare (peste 9000 de vizualizări), fapt care a crescut încrederea în proiect și a atras primii colaboratori. 

Prietena comunității, Raluca Ilaria Demetrescu, artistă vizuală și coordonatoare a unui ‘Artist Run Space’ (galerie necomercială curatorată de artiști) a pus la dispoziție, între expoziții, spațiul ‘Alert’ pentru a-l transforma într-un studio improvizat, pe care l-am decorat din finanțe proprii.  Raluca Ilaria a devenit și responsabilă cu comunicarea și PR. Echipei inițiale s-au mai adăugat pe parcurs: operator camera Șandor Vas (persoană romă crescută în centru de plasament), compozitor și responsabil cu sunetul Attyla Vas (persoană romă crescută în centru de plasament), regizor temporar și editor video Marius Anason aka Andra Maria (persoană romă LGBTQAI+, crescută în centru de plasament),  producător și regizor Jerzy Ioana (persoană LGBTQAI+, jurnalistă și activistă pentru drepturile minorităților), asistentă emisiune Andreea Lopez (persoană romă LGBTQAI+ crescută în centru de plasament), asistentă emisiune Barbie (persoană roma LGBTQAI+ și artist pluridisciplinar queer) și diverși aliați care ne-au susținut și ajutat necondiționat. 

În etapa de studio, în primul sezon, emisiunea a produs trei transmisiuni live și șapte episoade filmate și editate cu mijloace proprii și publicate la ora și în ziua inițială a show-urilor în direct (în fiecare sâmbătă de la ora 20.00) și a găzduit nenumărați invitați și acte artistice. Printre cei care ne-au onorat cu prezența se numără avocați și activiști ce militează pentru multiple cauze care ne privesc pe toți: ecologie, drepturile persoanelor seropozitive, dependență de droguri și alte adicții, drepturile comunităților LGBTQAI+ și roma; artiști plastici queer, Drag Queens, specialiști în numere de dans sau lip-sync; cât și cazuri sociale.  

De la începutul său și până în momentul de față, proiectul a crescut organic, firesc, din aproape în aproape. Emisiunea a reușit să deschidă conversații dificile pe subiecte sensibile, să exploreze noțiuni despre identitatea de gen și să atragă un public foarte divers. 

La momentul redactării acestui articol, lucrăm din greu la realizarea celui de-al doilea sezon. 

 

Principiile după care activăm

Secretul armoniei dintre membrii acestui grup constă în faptul că împărțim exact aceleași principii sănătoase.

Printre valorile noastre de bază se numără: dorința de a face fapte bune necondiționat, credința că mentalitățile se pot îmbuna printr-un efort de a prezenta aspectele vieții într-o lumină pozitivă, necesitatea de a oferi membrilor echipei oportunitatea de a munci pentru un scop nobil și a se putea susține financiar, crearea unui spațiu sigur de desfășurare a activităților și dorința de a promova egalitatea de șanse în comunitățile de care aparținem.  

Noi considerăm că activismul pe care îl practicăm este valid, ajută mult cauzei, dar insistăm să îl facem 100% în felul nostru, deoarece vrem să ridicăm valul de pe ochii societății și să arătăm comunitatea așa cum este ea, cu defecte, dar și cu calități, și să demonstrăm că, de fapt, toți suntem egali.  

 

Situația comunităților LGBT în localitățile noastre

Părerea mea proprie și personală este că în București, comunitatea LGBTQIA+ este împărțită în două: persoanele care alcătuiesc majoritatea și se implică doar în partea socială (cluburi, baruri, evenimente de entertainment) și activiștii.

Despre prima categorie aș vrea să spun că deși încearcă să dea dovadă de unitate în cazuri excepționale cum ar fi Marșul Pride sau boicotarea diferitelor proiecte de lege abuzive, la un nivel micro suferă de trăsături negative cum ar fi o super mare răutate, invidie, egoism, închidere în sine (foarte puține persoane și-au făcut coming out-ul) și tendința de a face enclave ermetice.

Despre a doua categorie, cea a activismului, deoarece  eu lucrez și cu varii asociații, pot spune următoarele: asociațiile vor să facă multe, dar nu reușesc să atingă ce trebuie. Unul dintre motive cred că ar fi dorința de a schimba, dar încet și fără să deranjeze; nu iau prea des acțiuni directe în forță că să nu supere. Eu consider că dacă în comunitate, asociațiile ar intra mai direct și ar face chestii mai transparente, mai practice, cred că ar fi mai bine.

Despre cum se raportează emisiunea noastră la comunitate ar fi de zis următoarele: în prima fază a fost boicotată chiar de persoanele LGBTQIA+, pe toate canalele media pe care am activat, dar am avut mai multă susținere din partea comunității hetero și asta m-a surprins. Am primit pe de o parte mesaje de încurajare de la prieteni și grupuri de tineri gen “Foarte mișto ce faci, râdem cu ține, ne simțim bine” și pe de altă parte, mesaje de la persoane LGBTQIA+  gen “Bă, ne faci de ras!”

Între timp s-a mai schimbat situația în bine, când am reușit să arătăm tuturor care e scopul nostru și cum facem noi activism, că nu se rezumă doar la a arata bine pe sticlă și a câștiga faimă. Am demonstrat că vrem să și povestim, să și învățăm și atunci au început și efectele pozitive să se observe în vizualizări și impact.  

 

Planuri de viitor

În viitorul nu foarte îndepărtat mi-aș dori ca “Două Pupeze Negre” să găsească, în primul rând, o sursă stabilă de finanțare. Primul sezon a fost realizat exclusiv din sursele mele de venit proprii și diverse creditări la bancă, dar nu este un plan sustenabil în continuare.

În al doilea rând, ne dorim să fim cât mai vizibili și prezenți în social media deoarece noi așa ajutăm. Sunt multe persoane din public care se regăsesc în invitații și poveștile lor și atunci învață de la ei cum ar trebui să facă față unor probleme particulare.

Vrem să continuăm eforturile de a descoperi și promova talente locale și să devenim o televiziune a comunității, o sursă constantă de informare publică, un brand consacrat pentru comunitate. 

 

Mai multe detalii pe facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.