Introducere

Nu este ușor să fii singur, izolat de restul lumii și lipsit de motivație. Cu toții trecem adesea prin astfel de momente dificile și ne revenim, fie cu ajutorul prietenilor și familiei sau prin forțele proprii. Uneori chiar, ne dăm seama că ceea ce ne ține pe loc și ne face nefericiți este chiar perspectiva noastră asupra vieții. Așteptăm o schimbare din exterior dar ea nu mai vine și rămânem dezamăgiți că nu avem noroc, că nu ne-am născut unde trebuie și că nu merităm o astfel de viață.

Această scurtă poveste este despre cum ne putem fabrica singuri norocul, cum ne facem curaj să spargem tipare, cum înlăturăm monotonia cu un comportament pro-activ și cum pornim o comunitate de la zero pentru a nu mai fi singuri. Această poveste este despre Q Society.

 

Iași

La marginea de est a Uniunii Europene se află un oraș de o mare importanță istorică și culturală pentru România: Iași. Adesea denumit și capitala istorică a Moldovei, orașul celor șapte coline sau orașul marilor iubiri, Iași a trecut prin multe perioade care i-au schimbat complet identitatea. Orașul a rămas însă prizonier unei culturi și mândrii proprii iar influxul “vestic” încă penetrează cu greu conservatorismul ieșean, în mare parte din cauza izolării sale. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-au produs schimbări majore iar Iașiul nu mai pare atât de singur și uitat. Industria IT a crescut odată cu deschiderea unor noi zone de business iar industria creativă a înflorit. Toate acestea au contribuit în ultimii 5-7 ani la o explozie de tineri care vor să învețe la Iași, tineri care vin din regiunea Moldovei și nu numai. Fosta capitală a Moldovei istorice este și un oraș universitar până la urmă și reprezintă un real “competitor” pentru Cluj de exemplu. Mai mulți tineri înseamnă atât mai multe nevoi conforme secolului XXI cât și mentalități mai deschise, întrucât în Iași există acum o diversitate de naționalități, joburi, evenimente, religii etc. Acest aspect nu poate fi decât benefic comunității LGBT locale.

 

Apariția Q Society

Este firesc ca după un influx mare de tineri, pe lângă cel care era deja în Iași, vor apărea contexte sociale favorabile pentru cei din comunitatea LGBTQI. Desigur, aceasta nu este reprezentată numai de tineri, însă aceștia au tendința de a fi mai vizibili în țara noastră, în ultimul deceniu și ca atare sunt testamentul schimbării într-un oraș deja conservator. Până de curând, nu a existat nicio asociație LGBTQI ieșeană ci doar grupuri de inițiativă mai mici. Au existat câteva evenimente dar acestea au fost adesea underground. Acest lucru s-a schimbat în 2019, odată cu formarea unei puternice dorințe din partea unor membri ai comunității să construiască un concept dinamic, durabil și activ: Q Society.

Pornit ca o idee temporară, grupul Q Society a fost creat cu scopul de a organiza un singur eveniment în Iași, dat fiind faptul că orașul Iași avea nevoie de un astfel de context social pentru comunitatea LGBTQI. Acest lucru a fost observat de mai mulți membri actuali ai Q Society, care fie au călătorit mai mult în afara țării sau au studiat acolo. Spre exemplu, după jumătate de an petrecută în Iași, Tudor a observat că viața “gay” se rezumă doar la aplicații de dating.

Pe data de 29 septembrie, înainte de începerea anului academic 2019-2020, a avut loc primul eveniment al Q Society. Sub presiunea momentului, acest grup de inițiativă a fost creat rapid pentru a căpăta încrederea ieșenilor LGBT și nu numai. Numele este relativ abstract și nu atât de strident. S-a dorit acest lucru fiindcă ieșenii LGBT nu s-ar fi simțit confortabili să meargă la evenimente LGBT ci mai degrabă la cele „LGBT-friendly”. În cele din urmă, pentru a câștiga încrederea ieșenilor și de a semnala că evenimentul este atât LGBT cât și pentru studenți Erasmus și persoane deschise la minte, s-a creat conceptul de Iași Dance Party, nume care a atras și clientelă heterosexuală ieșeană, dispusă să vadă de ce comunitatea LGBT se distrează mai bine. Acesta a fost începutul evenimentelor LGBT în Iași și formarea Q Society.

 

Evenimente înainte de Pandemie

Primul Iași Dance Party a fost un real succes. Încurajat de prieteni și de alte organizații, Tudor a format o mică echipă de organizare care l-a promovat online și pe grupuri de Facebook iar seara au avut grijă să existe pază și oameni la intrare care să rezolve diverse probleme. Probabil cea mai importantă lecție după acest prim eveniment a fost că mai bine îți creezi tu un spațiu safe decât să aștepți ca el să existe.  Vor exista piedici, multe nu-uri, discriminări și probleme dar curajul și sprijinul altora te vor face să continui.

Au urmat apoi alte 3 petreceri Iași Dance Party, fiecare cu o altă tematică: Pop, Crăciun și Valentine’s Day. Odată cu aceste evenimente, echipa, simpatizanții și interesul pentru Q Society a crescut exponențial. Chiar dacă unele cluburi au refuzat categoric organizarea unui eveniment LGBT, altele au fost mai mult decât primitoare. În timp scurt, pagina de Facebook a devenit populară iar numele grupului de inițiativă apărea adesea pe buzele membrilor comunității LGBT ieșene atunci când o nouă lună începea, pentru că exista interes pentru următoarea petrecere. Fiecare eveniment a fost un real succes, numărul persoanelor ajungând și la 180 într-o seară, o majoritate covârșitoare fiind reprezentată de gay, lesbiene, persoane transgender sau bisexuale. Iașiul avea în sfârșit o petrecere lunară, sâmbăta, care aduna membrii comunității din Iași și întreaga regiune.

Strategia Q s-a format în anul 2020, în Februarie, odată cu participarea unor membri Q Society la Școala de Iarnă din București a organizației MozaiQ. Astfel, de la un grup mic care organizează petreceri LGBTQI, Q Society a devenit un grup mai serios, cu un număr mare de membri care sunt dispuși să ajute și să facă un bine comunității în mod voluntar. Pentru o mai bună organizare, un calendar de evenimente a fost propus pe anul 2020, în urma căruia comunitatea LGBT ieșeană să înflorească și să devină relaxată și vizibilă.

 

Pandemia și situația din Iași

Iași nu este un oraș conservator așa cum toată lumea îl vede astăzi. Este un oraș vibrant, plin de tineri și studenți străini, care încearcă să înflorească în ciuda izolării sale. Comunitatea LGBT din Iași trebuie formată prin cultura evenimentelor mici și mari, aspect ce ține de strategia Q Society. Din păcate, pandemia a schimbat regulile și a retrogradat planul inițial, cel puțin temporar. Toate petrecerile Iași Dance Party au fost anulate începând cu Martie 2020 iar trecerea în mediul online a fost foarte dificilă. Atunci când o comunitate nu este formată prea bine iar cultura LGBT lipsește cu desăvârșire, organizațiile nu pot organiza un eveniment online care să stârnească un interes mare. Cu toate acestea, Q Society a organizat în timpul pandemiei un număr mare de evenimente online și „offline”, pentru a ține în priză mai mulți membri activi ai comunității:

  • Lesbian Visibility Day și International Day against Homophobia, Biphobia și Transofbia a fost marcate de două campanii online, care au făcut Q Society visibilă pe plan național pentru prima dată.
  • Pride Pub Quiz a fost organizat la începutul lui Iulie 2020 pentru a marca Pride Month.
  • Seara de filme LGBT și un alt Pub Quiz au fost organizate în luna Septembrie pentru a aduce împreună comunitatea în vremurile acelea în continuare incerte
  • Iași LGBT Talks a fost primul eveniment online în care s-a discutat despre situația comunității locale
  • Pride Halloween Carving Social a fost ultimul eveniment în aer liber organizat cu ocazia sărbătorii americane și a fost și un bun prilej pentru mai mulți membri să se reîntâlnească

Pe lângă toate acestea, membrii din boardul Q Society au avut mai multe întâlniri care au fost esențiale în formarea unei echipe unite.

 

Valori

Q Society se ghidează după trei valori importante, care au un impact asupra oricărui eveniment organizat de noi:

  • Respect: Ne așteptăm ca toți membrii comunității LGBT și nu numai să își respecte semenii, așa cum o facem și noi.
  • Egalitate: Vrem ca toți membrii comunității să fie tratați egal și nimeni nu trebuie discriminat.
  • Diversitate: Pentru un viitor cosmopolit al orașului Iași, vrem să contribuim la diversitatea sa prin mai multă vizibilitate a comunității LGBTQIA și a spectrului ei.

 

Cultură și viitor

La momentul scrierii acestui articol, pandemia continuă să aibă un puternic impact asupra vieții cândva normale a românilor, fie aceștia LGBT sau nu. Q Society și-a propus însă un angajament la nivel de echipă, care va rămâne atât în vremuri bune cât și în vremuri dificile: să creeze contexte sociale prin organizarea unor evenimente mici și mari, benefice atât membrilor din board cât comunității generale, creând astfel o cultură LGBT locală. La final de an, Q Society și-a lansat propriul site, qsociety.ro, a creat grupuri interne de comunicare între membrii board-ului și a lansat primul grup de Facebook pentru ieșenii LGBT, unde se vor discuta evenimente, știri și alte aspecte ale comunității.

Misiunea Q Society pentru Iași este: Crearea unei culturi locale LGBT prin organizarea de evenimente, menținerea unei prezențe online și colaborarea cu mediul privat și autorități locale și naționale.

În următoarele luni și următorii doi ani, Q Society va face tot posibilul să aducă mai aproape cultura LGBT de ieșenii din comunitatea locală, prin articole, bloguri, grupuri și evenimente mai mici. Strategia noastră anuală va fi formată în Ianuarie 2021 și va cuprinde evenimente, discuții, colaborări și ajutor pentru oamenii care locuiesc sau vin în Iași și fac parte din comunitatea LGBT. Câteva exemple includ organizarea unor evenimente online despre bolile cu transmitere sexuală, localurile LGBT friendly din Iași și locuri considerate „safe” precum și o expoziție de artă Queer locală și un Drag Show. De asemenea, suntem dispuși să colaborăm și să învățăm de la alte organizații sau instituții culturale. Printre potențialii parteneri de viitor enumerăm Rise Out, GENDERDOC Moldova, MozaiQ, PRIDE România și mulți alții. Vrem ca Iașiul să nu fie lăsat în urmă și vrem să facem parte dintr-o mișcare națională dar cu impact local. Suntem încrezători ca Iașiul merge în direcția bună prin noi și prin organizații similare și vom transforma „orașul marilor iubiri” în „orașul iubirii”, a noastre, a tuturor.

 

Mai multe detalii pe website și facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.