Înființarea și activitatea Q Sports România

Q Sports a luat naștere în anul 2017 ca branșă sportivă  a organizației Mozaiq și a avut-o ca principală coordonatoare pe Livia Alexandra Branga-Peicu. Scopul proiectului era să creeze vizibilitate pentru comunitatea sportivă LGBTQIA+ din România, mai ales că în acea perioadă  comunitatea era atacată pe tema referendumului.

S-a dorit construirea unei imagini pozitive pentru persoanele din comunitate prin transferul valorilor din sport în comunitate. Strategia Q Sports a avut doua direcții la momentul respectiv: înscrierea unor echipe la Gay Games 2018 pentru a reprezenta pentru prima oară România într-o competiție majoră LGBTQIA+ și intrarea și consolidarea prezenței comunității LGBTQIA+ în spațiile sportive din București.

Pentru implicarea comunității în sport s-a încercat organizarea unui eveniment (întâlnire) sportiv în fiecare lună. S-a dorit oferirea unei libertăți și a unei diversități prin sport. Pentru a atrage cât mai mulți potențiali membri au fost organizate întâlniri la baschet, fotbal, ping pong, tenis, rugby, alergare și ciclism. Întâlnirile sportive au fost spații sigure pentru oamenii din comunitate care au găsit în felul acesta o metodă prin care să fie mai sănătoși.

Astfel pe 26 februarie 2017 are loc primul eveniment organizat de Q Sports, un turneu de tenis de masă desfășurat la Macaz Bar Teatru Coop. Tot atunci s-a dat startul înscrierilor pentru sporturi precum înot, tenis sau atletism.

Din același an Q Sports face parte din EGLSF sau Federația Europeană pentru Sport LGBTQIA+, ce se ocupă de evenimentele sportive europene, conferințe pe teme legate de drepturilor omului și reprezintă un partener important în discursul împotriva discriminării.

 

Primul eveniment major organizat de Q Sports a fost turneul ”Fotbal pentru Diversitate”, desfășurat la București în perioada 22-25 februarie 2018. Această competiție a fost prima de acest fel dedicată comunității LGBTQI+ și a fost organizată cu prilejul lunii Fotball vs Homophobia, campanie derulată de Fare Network cu sprijinul Mozaiq și Thors Hammer Bar.

Turneul a aliniat în faza grupelor 6 echipe participante: Just for Fun Cluj-Napoca, Club Sportiv Ocazional (București), Last Samurai (Echipa Individuală), United Women of Cluj Napoca, Fc Six Alliez (București), Oldies but Goldies (București). Pe lângă meciuri, participanții și susținătorii au putut viziona proiecția filmului ”Summer Storm”, joi 22 februarie, la Macaz – Bar Teatru Coop și de a lua parte la festivitatea de deschidere cu speakeri precum Tamara Tien – membru consiliul director FARE network, Ileana Negruţiu – jucătoare de baschet, Andrei Ion – atlet Gay Games Paris 2018.

Meciurile s-au desfășurat pe teren redus iar echipele au fost mixte, formate din 5 jucători de câmp și un portar. În urma jocurilor din grupe și semifinale clasamentul a fost următorul: 

  1. United Women of Cluj Napoca
  2. Just for Fun Cluj
  3. Club Sportiv Ocazional
  4. Oldies but Goldies
  5. FC Six Alliez
  6. Last Samurai

Feedbackul după acest turneu a fost pozitiv, mai ales că în presă au apărut mai multe materiale legate de competiție și participanți, inclusiv 2 știri în prime time la Pro TV.

 

În vara anului 2018 Andrei Ion, coordonatorul Q Sports, a participat alături de delegația României  la cea mai mare competiție destinată sportivilor LGBTQI+, Gay Games Paris 2018. Desfășurat o dată la 4 ani și având peste 35 de sporturi și 10 000 de participanți din toată lumea, Gay Games este similiar cu Jocurile Olimpice. Sportivul nostru a participat în proba de atletism la cursele de 5.000 și 10.000m unde a obținut timpi încurajatori.

Delegația României la Paris a fost compusă din jucătoare de fotbal ale echipei United Women of Cluj Napoca, atletul Andrei Ion și doi români stabiliți în Franța.

Pe tot parcursul anului 2018 Q Sports a organizat proiecții de film, întâlniri sportive la baschet, alergare, ieșiri cu bicicleta în parc si chiar slackline.

 

Cea de-a doua ediție a turneului LGBTQIA+ „Fotbal pentru Diversitate” a avut loc la Cluj-Napoca între 22 si 24 februarie 2019 la Fabrica de Sport. În cadrul competiției echipele înscrise au jucat împreună pentru a trage un semnal de alarmă privind homofobia și transfobia din sportul românesc. Evenimentul a fost organizat de Q Sports Romania, MozaiQ și Cluj United – Fotbal Feminin, cu sprijinul financiar al FARE Network.

Formatul turneului a rămas neschimbat, însă de data aceasta participarea a fost ceva mai numeroasă, aproximativ 150 de persoane luând parte la cele 3 zile de fotbal despre care s-au scris materiale în presa locală și centrală.

Clasamentul celei de-a doua ediție a turneului ”Fotbal pentru Diversitate” a arătat în felul următor:

  1. Just for Fun Cluj
  2. Steaua Neagră (Cluj-Napoca)
  3. Club Sportiv Ocazional (București)
  4. Haosul Unit (echipă cu jucători înscriși individual)
  5. Two Left Feet Divas (Cluj-Napoca)
  6. Aș Pleca la Roma (Cluj-Napoca)

 

În vara anului 2019 Q Sports a trecut prin schimbări majore când Andrei Ion a părăsit organizația și a predat sarcinile aferente sportivelor de la UWCN (Teodora Căbuț) și Club Sportiv Ocazional (Oana Koulpy). 

Primul eveniment organizat de Q Sports cu noua formulă a fost un meci de fotbal demonstrativ dintre Red Women 35+, o echipă formată din foste jucătoare de fotbal în anii 90, și CSO, cu jucătoare din comunitate LBTQ.

După acest eveniment se creează un parteneriat între Q Sports și CSO astfel încât în fiecare săptămână avea loc câte o întâlnire la fotbal într-un spațiu safe a pasionatelor de mișcare, membre ale comunității LBTQ și aliate.

Periodic au avut loc și întâlniri la tenis de masă unde participarea a fost de cele mai multe ori moderată. De obicei jocurile de ping pong strângeau în medie 5-6 participanți.

 

De asemenea, implicarea Q Sports a fost și pe partea de consolidare a comunității, astfel în luna decembrie a anului 2019 a organizat evenimentul ”Petrecerea Fotbalistelor Ocazionale”  cu o participare peste așteptări.

 

Din păcate în anul 2020 echipa Q Sports a reușit să organizeze un singur eveniment major: turneul ”Fotbal pentru Diversitate” ce între timp a devenit o tradiție a comunității în luna februarie. Pentru prima dată competiția a avut parte de o participare internațională, astfel echipa Cluj&Graz United a fost formată din mai mulți sportivi austrieci ce s-au deplasat la București.

De asemenea, cea de-a treia ediție a turneului a fost cea mai numeroasă și cea mai diversă de până acum, cu participanți din 4 orașe mari.

În urma jocurilor disputate clasamentul a fost următorul:

  1. Red Women 35+ (București)
  2. Just for Fun Cluj
  3. Club Sportiv Ocazional (București)
  4. Cluj&Graz United (Cluj și Graz, Austria)
  5. Fotbal Club Mixt Despacito (București)
  6. HLGBTQ+ United (Brașov)

După acest turneu toată activitatea Q Sports a fost sistată din cauza pandemiei de Coronavirus. În ciuda acestui fapt se încearcă o reorganizare a activității și o adaptare a evenimentelor sportive la realitatea lumii în care trăim.

 

Mai multe detalii pe facebook.

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.