Festivalul cultural LGBTQ+ Sibiu Pride este organizat de PRIDE România și reprezintă primul eveniment public cu tematică LGBTQ+ din Sibiu. Festivalul se desfășoară pe durata a trei zile și deschide un dialog pe tematici diverse. Acesta își propune să diminueze stigmatizarea la adresa comunității LGBTQ+ și să ofere o imagine mult mai reală și pozitivă despre comunitate prin intermediul culturii, educației și sănătății.

 

Sibiu Pride este o acțiune inițiată de un grup de voluntari și gândită din anul 2019. Prima ediție a avut loc în perioada 15-17 octombrie 2020 și a avut drept temă epidemia globală de HIV, o temă adaptată la nevoile și contextul actual. Fiindcă trecem printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei COVID-19, marcată de momente de incertitudine privind spațiile culturale, inițiatorii proiectului au adaptat prima ediție către mediul online, excepție făcând testările pentru HIV, hepatitele B și C și siflis. Aceste testări au fost realizate gratuit, anonim și confidențial de către Asociația Română Anti-SIDA.

 

Am creat astfel o primă ediție mai sigură și mai accesibilă comunității LGBTQ+ din România. Sperăm că, prin cele 10.000 de vizualizări ale webinariilor și prin sutele de spectatori strânși de filmele și spectacolul de teatru din programul festivalului, am ajutat cât de puțin în lupta zilnică privind destigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV.

 

Acestă primă ediție, organizată de PRIDE România, nu se putea realiza fără sprijinul Anei Dumitrescu, BarProd, Sens Pozitiv și InformatHIV. Proiectul a fost finanțat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Centrul Cultural German din Cluj, Asociația Română Anti-SIDA, Checkpoint ARAS București și The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Partenerii proiectului au fost MozaiQ și 3g HUB Târgu-Mureș.

 

În cele trei zile de festival au putut fi urmărite online, gratuit, următoarele evenimente:

 

  • Proiecții de film:

–           120 bătăi pe minut, regia Robin Campillo

 

–           Le Temps de la Lumière, regia Ana Dumitrescu

 

–           How to Survive a Plague, regia David France

 

–           VITO, regia Jeffrey Schwarz

 

–           Mein wunderbares West-Berlin, regia Jochen Hick

 

  • Spectacol de teatru:

–           Öröm és boldogság/Bucurie și fericire, de Székely Csaba, în regia lui Ándi Gherghe

 

  • Webinarii:

–           Stigma ucide cu Alina Dumitriu, directoare executivă Sens Pozitiv

 

–           Metode de prevenire și testare pentru HIV/ITS-uri cu Mihai Lixandru, manager de proiect Asociația Română Anti-SIDA

–           HIV și locul de muncă cu Monica Dan, psihoterapeut Asociația Română Anti-SIDA și Alina Dumitriu, directoare executivă Sens Pozitiv

 

Cinematografia LGBT din perspectiva tinerilor cu invitații Ana Dumitrescu (regizoare de film), Marius Olteanu (regizor de film), Patrick Brăila (regizor de film și co-președinte ACCEPT). Discuția a fost moderată de Alexandru Palas din partea MozaiQ.

 

  • Video “HIV astăzi”: Sunt multe întrebări legate de HIV, dar ce reprezintă el astăzi?

Acest video a fost realizat cu ajutorul Asociației Accept (București), MozaiQ (București), Hlgbtq United (Brașov), Rise OUT (Iași), eQuiVox Timișoara, SSMT (Societatea Studenţilor în Medicină Timişoara, prin programul SCORA SSMT – Timișoara)

 

  • Testări pentru HIV, hepatitele B și C și sifilis

Testările au fost adresate bărbaților care fac sex cu bărbați și persoanelor trans și au fost realizate gratuit, anonim și confidențial de către Asociația Română Anti-SIDA.

 

Ce ne propunem pe viitor?

 

Ne dorim să dezvoltăm Festivalul cultural LGBTQ+ Sibiu Pride în fiecare an, cu o tematică diferită de fiecare dată, adaptată la nevoile și sensibilitățiile comunității LGBTQ+. De asemenea, ne dorim să creăm și să implementăm în continuare evenimente ce au drept scop dezvoltarea relațiilor pe palieră culturală cu Franța și Germania, partenerii acestui proiect la prima ediție prin Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu și Centrul Cultural German din Cluj.

 

Sperăm ca, într-un context mai prietenos și mai sigur, să putem aducem aceste evenimente și în spațiul public, nu doar online. De altfel, ne dorim ca la urmatoarea ediție să includem și filme de scurtmetraj din sfera cinematografiei LGBTQ+ și să dezvoltăm noi parteneriate cu asociații, grupuri informale sau instituții care doresc să ni se alăture.

 

 

Mai multe detalii www.fb.com/sibiupride

 

Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.