Rainbow Care

Prin acest proiect putem oferi următoarele tipuri de servicii gratuite pentru persoanele LGBTQ+:

  • Terapie individuală în persoană în București, Brașov și Timișoara, sau online din restul țării;
  • Grupuri de suport pentru persoane trans, persoane din comunitatea LGBTQ+, sau pentru alte grupuri cu identități și nevoi specifice, în București, Brașov și Timișoara
  • Întâlniri comunitare în București, Brașov și Timișoara, unde vom discuta subiecte precum: cum sa avem o viață sănătoasă și echilibrată ca membri ai comunității LGBTQ+; cum să acordăm primul ajutor și să intervenim în caz de situații urgente la petreceri cu consum de alcool și substanțe;
  • Consiliere individuală pentru angajare, carieră, navigarea sistemului de sănătate, obținerea de tratament ARV (anti-HIV) și alte nevoi specifice, în persoană în București, Brașov și Timișoara, online în restul țării.
  • Pentru situații de urgență, posibilitatea unui adăpost temporar în București.

Comunitățile LGBT din România se confruntă cu un set complex de probleme în ceea ce privește acceptarea socială, drepturile politice, accesul la servicii sociale, accesul la piața muncii și la asistență medicală.
În ultimii doi ani, persoanele LGBT au experimentat

a) Probleme legate de locuire, legate de lipsa locurilor de muncă și criză economică;

b) Probleme legate de violența în familie, mulți elevi fiind nevoiți să locuiască cu părinți homofobi și transfobi;

c) depresia și suferința psihologică, izolarea și singurătatea;

d) sărăcia din cauza pierderii locurilor de muncă și a unei piețe a muncii instabile;

e) violență socială (de exemplu, MozaiQ a sprijinit tinerii LGBT confruntați cu violență din cauza aspectului lor fizic și a statutului socio-economic, inclusiv din partea poliției);

f) lipsa recurentă a tratamentului HIV în spitale.

Un studiu exploratoriu realizat de MozaiQ în 2021 privind situația persoanelor transgender pe piața muncii a arătat că 46% dintre respondenți vor să părăsească România din cauza ratei scăzute de acceptare din partea societății, 66% dintre adulții transgender care lucrează au avut probleme cu acoperirea cheltuielilor precum mâncarea și adăpostul, 16% au rămas fără adăpost la un moment dat în viață, iar 28% au indicat că sunt șomere.
Un studiu realizat de FRA, Agenția pentru Drepturile Fundamentale a UE (2019), arată că 25% dintre persoanele transgender din România suferă de discriminare atunci când accesează servicii de sănătate și sociale, 50% se confruntă cu bullying la școală și 29% au fost victime ale violenței fizice sau sexuale în ultimii 5 ani, 47% dintre persoanele LGBT își ascund orientarea sexuală sau identitatea de gen la locul de muncă din cauza discriminării: 23% au fost victime ale discriminării la locul de muncă în ultimele 12 luni.
Din cauza acestor condiții cu care se confruntă, nivelul de probleme de sănătate mintală este mai ridicat în comunitatea LGBTQ+ din România, iar serviciile specializate lipsesc.

Potrivit FRA (2019), 34% dintre persoanele LGBT au experimentat depresie în ultimele 2 săptămâni. Organizațiile LGBT au asistat la o creștere a cazurilor de sinucidere în ultimii ani. Sondajul EMIS-2017 arată că 21,3% dintre bărbații gay și bisexuali au avut gânduri de suicid. Unul dintre cazurile din 2022 a implicat un tânăr din vestul României care a călătorit la București și a sărit de pe Hotelul
Intercontinental.
Absența medicamentelor pentru HIV este o altă problemă cu care se confruntă persoanele LGBT care trăiesc cu HIV. Din cauza birocrației, există epuizări constante de medicamente, punând în pericol viața oamenilor, deoarece orice întrerupere a tratamentului poate duce la complicații medicale semnificative.

Această pagină este realizată în cadrul proiectului RAINBOW CARE. Creșterea accesului la servicii sociale și de sănătate pentru persoanele LGBT din România, derulat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Asociația Eu Sunt! Tu? și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

www.instaredebine.ro